online slots game malaysia
Sarajevo

Forto za Polis: Neopterećen sam svojim položajem, Naša stranka je timski projekat

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i predsjednik Vlade KS, gostovao je u večerašnjem Polisu.

Naša stranka nije zadovoljna nametnutim odlukama visokog predstavnika, kao ni hiljadu građana i građanki, koji su danas prisustvovali protestima ispred OHR-a i tražili da visoki predstavnik povuče nametnute odluke o izmjenama Izbornog zakona ili da napusti BiH, za što Forto poručuje:

  • Živimo Dejtonska rješenja i idemo dalje u podjele

– Svi koji su potpisali Dejtonska rješenja, mi ih sada živimo. Ove odluke produbljuju jedan princip koji je trebao da se pojednostavi. Striktne etničke kvote treba da se tretiraju kao standardne kvote gdje nijedna etnička grupa u BiH ne treba da se osjeća ugroženom. Radimo dalju etnifikaciju i podjelu veću od ove koju već imamo.

– Naša stranka zagovara evropska rješenja, pa ako ćemo popravljati neki sistem koji u ovom trenutku slabo funkcioniše, a potpisan je u Dejtonu, onda ga trebamo popravljati u suprotnom, a ne dalje eksperimentisati sa postojećim lošim rješenjima.

  • Politička volja se mora mijenjati, radimo na stalnom zagovaranju ustavnih rješenja

– Radimo stalno zagovaranje ustavnih rješenja i rješenja nekih od problema koje imamo u BiH, recimo pitanja koji se tiču odabira članova Predsjedništva BiH, Doma naroda na državnom nivou, a po istoj analogiji i u federalnom nivou. Mnogi su nam rekli da su to najbolja rješenja, ali, posebno naglašava Forto: “Mi trebamo mijenjati političku volju”.

U proteklih deset godina najaktivniji u tome je bio HDZ. Obilazili su sve glavne gradove, Evropski parlament i opkolili su donosioce odluka, te nametnuli nešto što je njima u jednom trenutku odgovaralo.

Naš zadatak je da u narednom periodu imamo rješenja koja će biti puno bolja za evropsku perspektivu BiH, da imamo manje etničkih podjela i produbljenja, a da idemo više prema briselskom ustavu i izgledu jedne evropske države. To ne može preko noći i to zagovaranje mi kao stranka radimo sami od sebe, a nadam se uskoro i kroz zvanične institucije.

  • Kriminalci kradu državu kroz duboko korumpiran proces

– Sistem u BiH je duboko korumpiran i neefikasan i ako je jednu stvar trebao nametnuti visoki predstavnik u prethodnom periodu to je bila nova tehnlogija koja bi prekinula kanale zloupotrebe.

– Kriminalci kradu državu, kroz duboko korumpiran proces, što nije kritika CIK-u, nego cijelom našem sistemu jer je trebalo donijeti zakon, koji je izblokiran u Domu naroda. Skeneri su se morali uvesti. Onaj ko maniuliše izbornim procesom mora ići u zatvor, dok se ne desi to ili dok ne budemo imali tehnologije kojima se ne može manipulisati, mi nećemo imati stvarnu sliku oko toga šta građani žele.

  • Šta će Edin Forto biti nakon izbora ?

– Ne znam šta ću biti, ne radi se o meni. Naša stranka je timski projekat, apsolutno sam neopterećen svojim položajem.

Cijelo gostovanje pogledajte na YouTube kanalu TVSA: https://www.youtube.com/watch?v=TQ2-fCInx_0&feature=youtu.be

Larisa Sprečo

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia