SarajevoVijesti

Forto: Vlada KS učinila je sve da nabavi COVID vakcine za imunizaciju građana

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je danas na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo kazao da je Vlada KS učinila je sve da nabavi COVID vakcine za imunizaciju građana.

U odgovoru zastupnicima on je rekao da su osigurana i finansijska sredstva za nabavku vakcina. Farmaceutskim kućama koje su zainteresirane za nabavku vakcina data je suglasnost za pregovore sa proizvođačima vakcina i distributerima.

– Sedam firmi je tražilo ovlaštenje za pregovore, i to im je odobreno. Direktno smo razgovarali sa tri velika proizvođača. Za nadati se da ćemo svi zajedno uspjeti da osiguramo vakcine za masovnu imunizaciju – rekao je Forto.

Naglasio je da nadzor nad tim ima Vijeće ministara BiH odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH.

U odgovoru zastupnicima, Forto je kazao da postoji i naknada za stimulaciju zapošljavanja zdravstvenih radnika, a Vlada KS je osigurala sredstva. U pripremi su i posebne odluke za stimuliranje upošljavanja zdravstvenih radnika.

Na upit mnogih građana Forto je izvijestio i da su pozivi prema Covid-centru besplatni, jer se operater odrekao naknade za naplatu poziva, a i za sve ostale pozive je traženo da se ne naplaćuju.

Zastupnica SKS (SBB) Bilsena Šahman je upozorila da građani koji su se vakcinisali u Beogradu imaju potvrdu o vakcinisanju, ali da Zavod zdravstvenog osiguranja mora registrirati te građane.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.