SarajevoVijesti

Forto: Inspekcije će odrediti 10-dnevnu izolaciju osobama koje krše mjere

Nakon hitne sjednice Vlade Kantona Sarajevo o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji doneseno je nekoliko zaključaka koji se u suštini odnose na povećano praćenje poštivanja trenutnih mjera, rečeno je na press konferenciji.

– Podaci ukazuju na povećanje broja zaraženih. Kako ne bismo došli u situaciju da naš zdravstveni sistem bude paraliziran, Vlada KS je donijela nekoliko zaključaka, kazao je Edin Forto premijer KS.

Zaključci se u suštini odnose na upute zdravstvenim ustanovama u funkciji mobilizacije svih zdravstvenih radnika za Covid-timove, povećanje broja testiranja, te određivanje mjera izolacije za osobe koje krše epidemiološke mjere.

-Želimo posebno implemetaciju mjera i sve buduće mjere, staviti akcenat na mjesta gdje najviše dolazi do zaraze. Nalaže se KUIP-u da se u skladu sa zakonom angažuje kadar za provođenje kontrole poštivanja mjera, u cilju sprečavanja širenja zaraze – kazao je Forto, te dodao:

– To znači da prilikom vršenja nadzora, gdje se utvrdi da se nalazi veći broj osoba od dozvoljenog broja, da se svim zatečenim osobama na period od 10 dana zabrani kretanje, tačnije da idu u izolaciju zbog postojanja sumnje da boluju od zarazne bolesti.

Istakao je da se pojačava kapacitet zdravstvenih ustanova, dozvoljava inspekciji da poveća broj radnika i poštivanje mjera.

Sjednici Vlade su osim ministara i premijera prisustvovali i članovi Kriznog štaba KS, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahir Halilović kao i policijski komesar MUP-a KS Nusret Selimović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.