online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Filipović učestvovala na sastanku o Berlinskom procesu u Bundestagu

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Darijana Filipović, učestvovala je, na poziv predsjedavajućeg Odbora za vansjke poslove Bundestaga SR Njemačke Michaela Rotha, na sastanku posvećenom značaju Berlinskog procesa i ubrzanju evropskog puta zemalja zapadnog Balkana, koji je danas održan u Berlinu. 

Filipović je u obraćanju učesnicima sastanka, govorila o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, posebno o nastojanjima partnerskih stranaka u vlasti na državnom nivou da ubrzaju proces evropskih integracija BiH usvajanjem reformskih zakona i ispunjavanjem prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Posebno je pomenula set reformskih zakona, koje je nedavno, na prijedlog Vijeća ministara BiH, usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Filipović je u svom obraćanju posebno ukazala na značaj predstojećeg Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH, koji se očekuje krajem oktobra, te pozvala na podršku Bosni i Hercegovini. Prema njenoj ocjeni, odluka o početku pretpristupnih pregovora Evropske unije i BiH otvorila bi novu dimenziju na evropskom putu i predstavljala snažan motiv da BiH uspješno ispuni ključna politička pitanja koja Evropska unija od naše zemlje očekuje.

Na sastanku, koji je bio posvećen i pripremama za predstojeći Samit Berlinskog procesa 16. oktobra u Tirani, učestvovali su predstavnici odbora za vanjske poslove parlamenata zemalja zapadnog Balkana – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia