SvijetVijesti

Evropsko vijeće danas o zahtjevima Ukrajine, Moldove i Gruzije za članstvo u EU

– Evropsko vijeće će 23. i 24. juna raspravljati o zahtjevima Ukrajine, Republike Moldove i Gruzije za članstvo u EU-u, ekonomskim pitanjima, Konferenciji o budućnosti Evrope te vanjskim odnosima.

Najvažnije na dnevnom redu je tačka “Šira Evropa” gdje će Evropsko vijeće održati stratešku raspravu o odnosima EU-a s njegovim partnerima te kako potaknuti politički dijalog i ojačati sigurnost, stabilnost i blagostanje evropskog kontinenta.

Čelnici EU-a raspravljat će o najnovijim dešavanjima u vezi s ratom Rusije protiv Ukrajine, između ostalog o utjecaju rata na globalnu krizu povezanu sa sigurnošću i snadbijevanje hranom.

Raspravljat će i o kontinuiranoj potpori EU-a Ukrajini, koja uključuje ekonomsku, vojnu, političku i humanitarnu potporu.

Također, Evropsko vijeće raspravljat će o zahtjevima Ukrajine, Republike Moldove i Gruzije za članstvo. Ukrajina je zatražila članstvo u EU-u 28. februara 2022. godine. Gruzija i Republika Moldova podnijele su zahtjev za članstvo u EU-u 3. marta 2022.

Također, na dnevnom redu je i rasprava o ekonomskoj situaciji i preporukama za pojedine zemlje u okviru evropskog semestra 2022.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.