online slots game malaysia
SvijetVijesti

Evropa se priprema za nove mjere u borbi protiv terorizma

Lideri Francuske, Njemačke, Austrije, Holandije i Evropske unije dogovorili su se o poduzimanju novih mjera u borbi protiv terorizma u Evropi.

Među mjerama koje se planiraju poduzeti su brzo uklanjanje terorističke propagande i govora mržnje na internetu, reforma šengenskog područja i pooštrena kontrola ulaska i izlaska u EU, te uspostava nove institucije za obuku imama u Europi.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastian Kurz, holandski premijer Mark Rutte, predsjednik Vijeća EU Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dali su odvojene izjave nakon sastanka putem video konferencije o borbi protiv terorizma, prenosi Anadolu Agency (AA).  

Macron rekao je da je ekstremizam zahvatio cijelu Europu i da je potrebno poduzeti određene korake.

Navodeći da će biti ojačana saradnja među zemljama u borbi protiv terorizma, Macron je izjavio da bi u tom okviru trebalo ojačati zajedničku bazu podataka, povećati razmjenu informacija i saradnju između policijskih agencija.

Upozorio je da će problem oko sigurnosti koji će se pojavi u bilo kojoj zemlji ili granici u Evropi, predstavljati rizik za zemlje članice EU.

Macron je naglasio potrebu za borbom protiv terorističke propagande i sadržaja mržnje na internetu.

Navodeći da bi u narednim sedmicama trebalo donijeti odluku o uklanjanju spomenutih objava na internetu u roku od jednog sata, Macron je izjavio da bi schengensko područje trebalo restrukturirati i ojačati sigurnost vanjskih granica EU.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je rekla da osuđuje svaku vjersku mržnju. Navodeći da su teroristički napadi u Francuskoj i Austriji napadi na slobodno društvo i način života, Merkel je istakla da se tim napadima pokušalo zasaditi sjeme straha i da će se Evropa suprotstaviti tome.

Izjavila je kako ova situacija nije u tome da je islam u sukobu s kršćanstvom, te da bi se demokratski socijalni model trebao odlučno boriti protiv terorizma.

“Osuđujemo sve vrste vjerske mržnje i terorizma”, poručila je Merkel, te dodala: ” Vrlo je važno da znamo ne samo ko je došao u Evropu već i tko je napustio schengensko područje. O ovom pitanju moramo razgovarati sa zemljama bez viznog režima”

Merkel je skrenula pažnju na važnost pregovora s muslimanskim zemljama u vezi s zajedničkom borbom protiv terorizma.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia