online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Evidentirano poplavljenih više od 300 domaćinstava, naredne sedmice odluka o pomoći za građane

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS Dženan Brkanić na konferenciji za medije je govorio o aktivnostima koje su provedene tokom poplava i intervencija na terenu.

“Broj poplavljenih stambenih jedinica, privatnih kuća, na području Ilidže 209, u Novom Gradu 59, Trnovu 40, Vogošći 23 i Ilijašu 10, ukupno 341 objekat”, rekao je Brkanić, dodajući kako su u pomenutim općinama evakuisane 122 osobe.Kada je riječ o pravnim licima, Brkanić je rekao da je ukupno poplavljeno 60 privrednih objekata, u Novom Gradu 45, Ilidži 12, Ilijašu dva, te u Trnovu i Vogošći po jedan.

Vlada Kantona Sarajevo bi u prvoj polovini sljedeće sedmice trebala donijeti odluku o dodjeli sredstava građanima koji su najteže pogođeni na nedavno poplavljenim područjima Kantona Sarajeva.

U Štabu civilne zaštite Kantona Sarajevo održana je konferencija za novinare u vezi sa aktivnostima oko saniranja šteta poplava koje su početkom novembra pogodile dijelove KS-a.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i komandant Štaba Enver Hadžiahmetović je kazao kako je najvažnije u ovoj situaciji to što nije bilo ljudskih žrtava.

“Druga stvar je da smo amortizovali ili minimizirali materijalne štete, zato što smo blagovremeno djelovali zajedno sa općinskim službama i načelnicima. U ovom periodu je bila jako dobra sinhronizacija i komunikacija na svakom nivou“, rekao je Hadžiahmetović.

Dodao je kako se još uvijek radi na procjeni sveukupne štete, te kako očekuju izvještaje općinskih komisija.

Govoreći o tome koji su uzroci posljednjih poplava na području KS-a, Hadžiahmetović ističe kako se to još uvijek detaljno analizira.

U svakom slučaju, ističe neuređenost korita, prije svega u donjem toku rijeke Željeznice i gornjem toku rijeke Bosne.

“Mi se nadamo da ćemo iduće godine pristupiti planski i odgovorno te urediti ova dva korita. Ako to ne uradimo, industrijska zona u Novom Gradu će uvijek biti u problemu, kao i naselja u donjem toku Željeznice, Otes, Azići i Ilidža”, rekao je Hadžiahmetović.

Na pitanje da li je poznato neko okvirno vrijeme za isplatu naknada za štete koje su prouzrokovale poplave, Hadžiametović je odgovorio da je 60 dana krajnji rok da općinske komisije podnesu svoje izvještaje o procjeni štete.

“Pokušavamo da komunikacijom sa općinama ubrzamo taj proces, upravo da što prije ta sredstva dođu do građana. Mi se nadamo da će općinske komisije djelovati hitno i dostaviti te izvještaje. Vlada je spremna da hitno reaguje i da domaćinstvima koja su zaista ugrožena, prije snijega, dobiju ta sredstva koja su im prijeko potrebna. Ja mislim da će Vlada na narednoj sjednici, u ponedjeljak ili utorak već donijeti tu odluku. Koji je to iznos i na koji način će biti raspodijeljen, tu informaciju ćete imati u prvoj polovini iduće sedmice”, zaključio je ministar Hadžiahmetović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia