Bosna i HercegovinaVijesti

EU: Imamo alate da kaznimo zapaljivu retoriku lidera iz RS-a

Evropska unija osuđuje zapaljivu retoriku koju koriste lideri Republike Srpske tokom događaja 9. januara, napisao je na svom Twitter profilu glavni glasnogovornik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU-a Peter Stano.

Također je napisao da žali što EU partneri podržavaju takve činove koji prijete regionaolnoj sigurnosti.

– Takvi koraci moraju prestati, a EU ima alate koje može koristiti kao što su sankcije, revizija pomoći itd. – napisao je Stano. 

Stano je dodao kako proslava u RS-u također nije bila u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

– EU je više puta pozivao vodstvo RS-a da se odvoji od takvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama. Rukovodstvo RS-a trebalo bi doprinijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključivati ​​zaustavljanje veličanja ratnih zločinaca i negiranja ili veličanja njihovih zločina – kazao je Stano, izrazivši žaljenje zbog podrške “drugih partnera” takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utječu na dobrosusjedske odnose.

– Nastavak blokade institucija BiH, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana. Stoga pozivamo sve čelnike, uključujući i vodstvo Republike Srpske, da okončaju neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija – kazao je Stano.

On je naveo kako je EU predan dijalogu koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje.

Originalan tekst dostupan na: https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/109494/bosnia-and-herzegovina-statement-spokesperson-actions-undermining-stability-country_en

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.