online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Escobar: Ukrajinska kriza neće se preliti na BiH

Rat u Ukrajini ne može se preliti i na BiH, a Hrvatska je primjer pametne energetske politike, rekao je u ponedjeljak posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Escobar smatra kako BiH, za koju u javnim nastupima ponavlja da nema etnički, nego problem korupcije, predstavlja najveći izazov na zapadnom Balkanu te da je riječ o zemlji gdje su „obećanja zapada bila najmanje ispunjena”. 

Nije htio izravno reći je li optimist da će se ove godine u BiH održati izbori, izrazivši nadu da će se to ipak dogoditi, prenosi Hina. 

Escobar ključnim smatra uspostavu funkcionalne vlasti u BiH koja će se boriti s korupcijom, privlačiti investicije i stvarati uvjete za mlade, no naglasio je da je BiH suverena država i da politička volja mora stići iznutra.

„Mi ih moramo ohrabriti, no njihova je odgovornost da pronađu rješenja”, rekao je o političkim čelnicima u BiH.  

Escobar je na Američko-hrvatskom forumu rekao kako „ne misli da se” ukrajinska kriza može prenijeti na hrvatsko susjedstvo jer je ona dovela do vraćanja europskog fokusa na rješavanje kriza u svojoj okolini. 

Rat u Ukrajini doveo je i do toga da države kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji „proaktivno iskazuju solidarnost” sa zapadnim vrijednostima, rekao je Escobar, navodeći činjenicu da je Srbija na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda početkom ožujka osudila rusku invaziju, što je „seizmička promjena”. 

Escobar je kazao kako ipak Srbija nije najteža tema o kojoj priča s drugim zemljama susjedstva, jer tu ‘titulu’ odnosi BiH. 

SAD i Srbija imaju 140 godina odnosa, a Beograd je „svo to vrijeme bio blizak partner” Washingtonu, primjerice u dva svjetska rata, naveo je.  

Danas je pitanje kako privući Srbiju zapadnim demokratskim državama među kojima je „uvijek bila i gdje pripada”, naglasio je Escobar, pa dodao da se proces integracije usporio tijekom vladavine Slobodana Miloševića koja je obilježena „lošim upravljanjem”.

Američki izaslanik vjeruje da će „iduća generacija Srba” biti sklonija Europi, a kao dokaz naveo je da oni „glasaju nogama” time što emigriraju u Europu i SAD-a, a ne u Kinu i Rusiju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia