online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Energoinvest podnio zahtjev za umanjenjem prodajne cijene plina za 9,6 posto

Energoinvest je u ponedjeljak podnio zahtjev Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za odobrenje prodajne cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine, prema kojem se cijena prirodnog gasa umanjuje za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala tj. četvrtog kvartala 2022. godine, saopćeno je iz Energoinvesta.

U saopćenju je navedeno kako se odobrenje Vlade FBiH očekuje već 12. januara 2023. godine, sa primjenom od 1. januara 2023 godine.

– U obrazloženju želimo istaći da smo prodajnu cijenu gasa od strane Gazprom Eksporta dobili zvanično 9. januara 2023. godine i da je ista saglasno obračunu po gasnoj formuli umanjena za iznos od 4,98 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala – navodi se u saopćenju.

Dodano je kako je uz navedeno došlo i do značajne promjene još druga dva parametra koja učestvuju u formiranju cijene a to je da su dva operatora transportnog sistema u RS, Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta gasa za više od 50 posto za naredni period, a takođe je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, poredeći četvrti kvartal 2022. u odnosu na januar 2023 godine.

Sve gore navedeno rezultiralo je obračunskom cijenom koja je dostavljena Vladi Federacije na odobrenje a koja je kako je navedeno 9,6 posto manja u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartal.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia