online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Emina Bošnjak, aktivistkinja iz BiH nagrađena njemačko-francuskom nagradom za ljudska prava i vladavinu prava

Njemački ambasador dr. Thomas Fitschen i njegova francuska kolegica, ambasadorica Christine Toudic, priredili su danas prijem u rezidenciji njemačkog ambasadora u čast aktivistkinje za ljudska prava, gđe Emine Bošnjak. Zajedno su odlikovali gđu Eminu Bošnjak njemačko-francuskom nagradom za ljudska prava i vladavinu prava za 2022. godinu. Zajedničku nagradu osmislili su 2016. godine ministri vanjskih poslova dvije zemlje kao simbol njemačko-francuskog prijateljstva i bliske političke saradnje i u oblasti ljudskih prava i vladavine prava. Ova tijesna saradnja razvila se i u sklopu zaključivanja Jelisejskog sporazuma od 22. januara 1963. godine, čija se 60. godišnjica obilježava ove godine.

Emina Bošnjak, kao jedna od 15 nosilaca nagrade širom svijeta, odlikovana je za njenu ulogu u odbrani i promociji ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i šire, posebno kroz angažman kao izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra. Njemačka i Francuska su time prepoznali njen napor za unapređenje prava LGBTQ+ osoba i žena.

Osim njenog angažmana u Sarajevskom otvorenom centru, Emina Bošnjak je aktivno uključena u brojne lokalne i regionalne grupe, inicijative, organizacije i mreže. Bila je članica koordinacionog odbora Mreže žena BiH kao i prvog organizacijskog odbora Parade ponosa BiH. Trenutno je kopredsjednica ILGA Europe, nezavisne LGBTQ+ krovne organizacije koja okuplja preko 600 organizacija iz 54 zemlje Evrope i Centralne Azije.

Njemačka i Francuska i ovom nagradom ističu važnost ljudskih prava i time upućuju svoju ujedinjenu podršku braniteljima ljudskih prava širom svijeta. Osim toga oba ambasadora su vrlo zadovoljna što je njemačko-francuska nagrada za ljudska prava i vladavinu prava po drugi put pripala građanki BiH. Ajna Jusić, predsjednica NVO “Zaboravljena djeca rata” odlikovana je 2021. godine istom nagradom, prije svega za njen angažman za djecu koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja, saopćeno je iz njemačke ambasade u BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia