online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Eichhorst u Sarajevu: EU i sve zemlje članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija BiH

– Zajednička posjeta dio je kontinuiranih napora Evropske unije i SAD-a u Bosni i Hercegovini, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu potrebnu kako bi zemlja napravila odlučujući iskorak na svom putu ka EU, eliminisala diskriminaciju i ojačala demokratska građanska prava

– Evropska unija i sve naše zemlje članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija na nivou Bosne i Hercegovine i jedan puni i bezuslovni povratak koji će omogućiti puno funkcionisanje ovih institucija, kazala je direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

Sa višim zvaničnikom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država zaduženom za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthewom Palmerom nalazi se u posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka sa Interresornom radnom grupom, Zajedničkim kolegijumom oba doma Parlamentarne skupštine BiH izrazila je zadovoljstvo da je ponovo u Sarajevo.

EU i SAD ostaju i dalje posvećeni Bosni i Hercegovini, njenoj jedinstvenosti i suverenitetu, jedne jedinstvene teritorije, jedne zemlje i jednog naroda. Zahvaljujem svim članovima Zajedničkog kolegija PSBiH na jutrošnjoj itekako korisnoj diskusiji koju smo imali. Mislim da je to bio dobar uvod u cijeli tehnički dio radova koji nam predstoje u narednim danima. Parlamentarna skupština je dom demokratije, mjesto u kojem se razmatraju ključne teme, ključna pitanja koja tište građane ove zemlje i gdje se iznalaze rješenja koja su potrebna”, izjavila je Eichhorst.

Kako je kazala, isto tako vjeruju da je saglasnost svih političkih subjekata po pitanju izborne reforme i izborne i ustavne reforme apsolutno jedno od ključnih pitanja, međutim, do te saglasnosti još nisu došli.

“I upravo je to poruka koju smo prenijeli članovima Zajedničkog kolegija, da se okupe i zajednički rade u tom pravcu. Govorimo o jednom kredibilnom paketu koji će prije svega riješiti pitanje diskriminacije kroz zakonodavstvo osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa. Tražili smo od njih saradnju, kompromise koji će ići u pravcu iznalaženja jednog konačnog rješenja i apsolutno je ključno da svi politički subjekti u Federaciji BiH upravo i rade na ovom pitanju. Trenutak je zaista važan”, dodala je Eichhorst.

Tokom posjete, koja će trajati do 30. januara, sastat će se i predstavnicima civilnog društva, kao i sa liderima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia