online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Efendija Velić povodom mubarek noći Lejletul-berat: Noć kada Allah oprašta grijehe i spušta milost

Mubarek noć Lejletul-berat nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima. 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velić, podsjeća da se u ovoj mubarek noći otvaraju vrata Božije milosti i oprosta.

– Petnaesta noć mjeseca ša’bana, Lejletul-berat, posebna je i mubarek noć. To je noć oslobođanja od grijeha, kao i noć svakog dobra, tj. Lejlei-hajr. Prema riječima našeg Pejgambera Muhammeda, a.s., u ovoj noći naš Stvoritelj Allah, dž.š., oslobođa ljude od nevolja i džehennema. Također, u ovoj noći dragi Allah oprašta ljudima njihove greške, spušta smirenost i Svoju milost – izjavio je ef. Velić.

Podsjetio je da se u “našoj tradiciji mubarek noć Lejletul-berat posebno poštovala i provodila u ibadetu”.

– U našim džamijama organizirali su se prigodni programi, zajednički zikrovi i dobrovoljni namazi. Također, i petnaesti dan ša’bana provodio se u postu i dodatnom ibadetu. Post ovog dana smatra se određenom zamjenom ili nadoknadom za sve propuštene dane posta u prethodnoj godini – naglasio je efendija Velić.

Ukazao je i na činjenicu da je Lejletul-berat posebna radost za vjernike jer je i nagovještaj mubarek mjeseca ramazana.

– Lejletul-berat je veliko ohrabrenje za vjernike, i prilika da napune dušu. Provedimo ovu mubarek noć u ibadetu, ali i dane koji su pred nama obogatimo činjenjem dobrih djela, ispunimo ih pripremama za predstojeći ramazan – poručio je dr. Abdulgafar-ef. Velić. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia