online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaSarajevo

Efendić za Polis: Ne mislimo se okretati SDA i DF-u, možda mogu oni nama

Bliži se rok do kojeg treba biti imenovana Vlada Federacije. Situacija sve komplikovanija. Hoće li Federacija uopće dobiti novu izvršnu vlast? Šta nakon 6. aprila, koje su opcije najrealnije? Ovo su pitanja na koja tražimo odgovore u Polisu. Gost Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH.

Šest mjeseci i četiri godine nemamo Federalnu vladu. Zakonski rok od šest mjeseci je dio ustavnih nametanja koje je donio visoki predstavnik u izbornoj noći. Međutim, u ranijem periodu mi četiri godine nismo dobili novu vladu FBiH. Održani su izbori 2018. godine i nikad se nije imenovala nova vlada. To ustvari pokazuje da je FBiH najproblematičniji dio BiH po pitanju uređenja političkog sistema. Vidimo da se lakše formira vlast na nivou države BiH, ali ovo sa Federacijom nam pokazuje da se mnogo toga u Federaciji mora mijenjati. Mnogo toga je izgubljeno, za šest mjeseci se može mnogo posla uraditi ako se radi, a nije urađeno” – kazao je predsjednik SBiH.

Koje promjene su neophodne za FBiH?

Radi se očito o propisima. Visoki predstavnik je posegnuo za nekim promjenama koje su stvar učinile gorim. Bilo bi dobro da se proces uspostavi onako kako je na državnom nivou. Dakle, da Predstavnički dom parlamenta imenuje vladu, neka rukovodstvo Federacije imenuje ili predlaže mandatara, pa i cijelu vladu, ali na način kako to radi Predsjedništvo BiH. Dom naroda uopće ne učestvuje u imenovanju vlade, to bi tako trebalo biti i u Federaciji. Sam Dom naroda i njegovo konstituisanje je veoma složeno” – mišljenja je Efendić.

Efendić naglašava da je Stranka za BiH i ranije dala do znanja da nije za ad hoc rješenja“Mi sudjelujemo u procesu samo s ciljem da se stvar konačno riješi, a ne da dobijemo privremeno rješenje kojim se ne riješava ništa. U takvom procesu ne bismo ni sudjelovali. Smatramo da je i ovo što je uradio visoki predstavnik bilo suvišno, ali kada je već intervenisao trebao je to uraditi da stvari budu lakše i bolje. Četiri godine smo imali blokiranu Federaciju zbog načina formiranja vlasti. On je taj način trebao pojednostaviti, pa da ništa drugo ne izmišlja i ne komplikuje, već da samo kopira državni nivo vlasti“.

Kazao je za Polis da ne vidi način da vlast bude potvrđena do 6. aprila.

Efendića smo upitali i šta smatra da će uslijediti nakon tog 6. aprila – “Jedini način da se stvari ovdje promjene je očito reakcija visokog predstavnika, ali pravac u kojem je došla njegova reakcija je zaista iznenađujući. Dodatno je zakomplikovao stvari”.

Postoji li mogućnost da se SBiH okrene SDA i DF-u?

“Mi se ne možemo okrenuti SDA i DF-u, možda mogu oni nama, ali se mi njima nemamo namjeru okretati. Do sad su vodili procese i mi ne mislimo da oni te procese znaju, niti trebaju voditi. Ja ne mogu da gledam da prolaze decenije, a da se ništa ne radi. Ništa se ne dešava da se popravi naša ekonomska ili socijalna situacija, a tu se moglo mnogo toga napraviti. Najviše primjedbi imam na to” – istaknuo je.

Plan Trojke i HDZ-a?“Šta je njihov plan, ne znam. Oni nemaju mehanizme da relizuju takav plan, niti su oni neko ko može da osudi nekoga ili ne osudi. Čović je imao mnogo izjava u kojima je bio optimistčan o ovome procesu, ali nije bilo onako kako je on govorio. Da se razumijemo, Vladu imenuje predsjednica uz saglasnost potpredsjednika, ako je mislio na to, odluka je donesena, ali saglasnost oba potpredjednika nije. Da bi vlada počela raditi mora da je potvrdi Parlament. Odluka o potvrđivanju teško da će se desiti bez reakcije visokog predstavnika, a ne mislim da će on reagovati prije isteka roka” – smatra Efendić.

Radi li Trojka na federalnom nivou ustupke HDZ-u, a na državnom Dodiku? “Nisam najzadovoljniji odnosom prema HDZ-u. Očekivali smo da oko važnijih pitanja prvo zauzmemo stav, pa da se onda dogovaramo ili razgovaramo sa HDZ-om. Međutim, u nekoliko dosadašnjih situacija to se nažalost nije desilo. Od početka smo insistirali na programu. razlog zbog kojeg smo uopće ušli u ovo formiranje vlasti na ovaj način jeste želja da se nešto konkretno učini, a da bi se to učinilo mora postojati program”.

Ostatak razgovora sa Efendićem gledajte na YouTube kanalu TVSA.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia