online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Džindić: Krenuo plin iz Bugarske, potrebne lokacije za skladištenje

Plin iz Bugarske potekao je prema Srbiji i Bosni i Hercegovini nakon što je otklonjen kvar na gasnom sistemu u Bugarskoj – izjavio je na pres-konferenciji u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić pozivajući se na informacije od nadležnih ministara Bugarske i Srbije.

– U međuvremenu, kad se kvar desio, mi smo pravili alternativu – kako da obezbijedimo minimum količina gasa da bi nam sistem ostao ‘na nogama’. Vrlo teško, ali smo uspjeli da dogovorimo određene količine kako bi potrebe gasnog sektora FBiH bile zadovoljene.

On je za sutra najavio tematsku sjednicu Vlade Federacije BiH  o stanju u energetskom sektoru, čiji jedan dio će biti posvećen aktuelnim prilikama u gasnom sektoru. Bit će predloženi i određeni zaključci nakon proteklih zajedničkih razgovora aktera gasne privrede.

Jedan od zaključaka će se odnositi na zaduženje upravama Energoinvesta i BH Gasa da nađu rješenje za skladištenje prirodnog gasa za nepredviđene situacije.

– Zaključkom pripremljenim za sutrašnju tematsku sjednicu Vlade FBiH, uprave BH Gasa i Energoinvesta će biti zadužene da naprave način, rješenje i model, odrede lokaciju i kapacitete kako bi Federacija BiH, u slučaju sličnih poremećaja, mogla mirno spavati – kazao je ministar Džindić.

Prijedlog narednog zaključka za sutrašnju sjednicu Vlade će biti da BH Gas ubrza aktivnosti na projektu Južna interkonekcija te drugih konekcija, kao i da poveća nadzor i stepen održavanja na postojećem gasovodu.

Problem koji se desio u Bugarskoj, navodi Džindić, može se desiti bilo kad, na bilo kojem drugom mjestu. Jedan od narednih prijedloga zaključaka bit će da Energoinvest i Sarajevogas naprave interni sporazum o interventnim mjerama za hitne nabavke.

– Došli smo bili u situaciju prije nekoliko dana da smo pronašli određene količne gasa i da smo ih mogli kupiti, ali da je cijena energenta u to vrijeme deset puta veća u odnosu na cijenu po kojoj Energoinvest inače nabavlja. Stoga neko mora napraviti sporazum i staviti paraf da u slučaju potrebe za hitnom nabavkom, neko mora reći da se nabavka može obaviti i pod ekstremnim uvjetima i cijenama – dodao je Džindić.

Naredni prijedlog zaključka za Vladu je u smjeru da Energoinvest kao snabdjevač utvrdi zajedno s drugim kompanijama iz gasnog sektora metodologiju obračuna za razliku nominovanih i utrošenih količina gasa.

Jedan od zaključaka koji će sutra biti predložen Vladi FBiH na tematskoj sjednici bit će da uprave kompanija Sarajevogas, Energoinvest i Toplane usaglase način internih ušteda kako bi cijena koja je na tržištu ekstremno porasla za čak 71 posto od Nove godine ostala nepromijenjena za građane do kraja 2021. godine.

O toj temi je u međuvremenu održan dodatni sastanak te je razgovarano o mogućim modelima.

Džindić napominje da ti modeli neće biti predočavani javnosti dok ne budu usaglašeni i potvrđeni odlukama vlada – kantonalne i federalne.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia