online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Džaferović nakon sastanka sa Escobarom: Mir i stabilnost će biti sačuvani, moramo razvijati regionalnu saradnju

Mir i stabilnost će biti sačuvani, moramo izgrađivati BiH kao multietničku državu u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i razvijati našu regionalnu saradnju, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, javlja Anadolija.

“Niko nema pravo u BiH da unilateralno urušava dostignuti nivo reformi. Niko ne može umanjiti dostignuti nivo reformi i izgrađenosti institucija BiH. To je jako bitna poruka. BiH mora nastaviti svojim evropskim putem, mora nastaviti sa ispunjavanjem obaveza iz Mišljenja Evropske komisije i iz usvojenog programa reformi”, pojasnio je Džaferović.
Tokom razgovora sa Escobarom istaknuta je ekonomska saradnja u području regiona Zapadnog Balkana.
“Potrebno je da države Zapadnog Balkana ekonomski sarađuju u okviru regionalnog ekonomskog tržišta, u okviru Berlinskog procesa pod okriljem Evropske unije”, rekao je Džaferović.
Mišljenja je da BiH treba da idem putem regionalne saradnje.
“Imamo usvojene dokumente u Sofiji od 10. novembra prošle godine i treba pristupiti implementaciji tih dokumenata. To su glavne poruke koje je danas Escobar iznio meni kao članu Predsjedništva. Ono što sam ja kazao na sastanku jeste da je blokada institucija BiH apsolutno neprihvatljiva. Institucije se odmah moraju deblokirati”, izjavio je je Džaferović.
Smatra da je “vrlo važno da se sagleda odnos BiH i susjeda i rješavanje otvorenih pitanja”.
“Prije svega, ugovora o granici. Mislim da je potrebno da se odmah sa Srbijom i Hrvatskom finaliziraju procesi zaključenja ugovora o državnoj granici onako kako su granice bile i jesu na dan međunarodnog priznanja BiH. Mora se riješiti pitanje imovine, odluke međunarodnih sudova, pogotovo Haškog tribunala, kada je u pitanju prošlost, moraju se u potpunosti poštovati. Naš put je da izgrađujemo reforme u BiH , da sarađujemo u regionu, na ovim principima, i da idemo našim evropskim putem”, pojasnio je Džaferović.
Poručio je da je za njega važno da je Escobar rekao da nema niti može biti bilo kakvog unilateralnog umanjenja reformi unutar BiH.
“Unilateralnog tumačenja ili unilateralnog destruiranja bilo koje reforme u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH. Sve što smo uradili u proteklih 26 godina, uradili smo u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Želim da naglasim ovu za BiH najbitniju i najvažniju stvar, mir i stabilnost će biti sačuvani, niko ne može svojom akcijom unilateralno uništavati reforme u BiH. Moramo izgrađivati BiH kao multietničku državu u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i razvijati našu regionalnu saradnju i ići svojim evropskim i NATO putem”, istakao je Džaferović.
Nakon sastanka sa Džaferovićem, počeo je sastanak Escobara i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia