SarajevoVijesti

Drljević: Bolnice moraju imati trideset posto kapaciteta za covid pacijente

Opća bolnica ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ zatražila je da se ispoštuje naredba Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva po kojoj sve bolnice u Federaciji BiH moraju 30 posto svojih kapaciteta staviti na raspolaganje za oboljele od Covid-19.

Infektolog Opće bolnice Sarajevo Ednan Drljević pojasnio je na konferenciji za novinare da je ta medicinska ustanova uspostavila infektivni odjel koji su pretvorili u Covid bolnicu za liječenje lakših i srednje teških covid pacijenata. Za tri dana popunjeni su kapaciteti od 30 kreveta. Svakodnevno se, kaže, radi i na izolatoriju u krugu te bolnice.

Kako pojašnjava, tom naredbom Kriznog štaba sve zdravstvene ustanove moraju imati spremnih 30 posto kreveta za pacijente koji boluju od Covid infekcije ‘ali u covid bolnicama’.

– To znači da 450 do 500 kreveta treba da bude u Kliničkom centru, kod nas 102 kreveta ali za lakše i srednje teške pacijente. Obje bolnice moraju imati trideset posto Covid bolnice – i KCUS i Opća bolnica ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’. To znači da ‘Podhrastovi’ moraju da budu zadužena samo za teške slučajeve, takvih je tri posto. Tako će svi pacijenti imati adekvatnu njegu – naglasio je.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.