SarajevoVijesti

Dom naroda usvojio tri zakona u dosadašnjem dijelu sjednice

Tri zakona, dva po hitnom i jedan po skraćenom postupku, usvojeni su u dosadašnjem toku današnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Jedan od tih akata, a usvojen je po skraćenoj proceduri, jeste Zakon o izmjenama i dopuni zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Izmjene se između ostalog odnose na obavezu finansiranja iz federalnog budžeta, umjesto kao dosad – na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, za određeni broj postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje parovima koji ne mogu prirodnim putem steći potomstvo.

Drugi usvojeni zakon odnosi se na oblast cestovnog prijevoza te uvodi mogućnost da osobe sa završenom srednjom školom i položenim vozačkim ispitom odgovarajuće kategorije mogu konkurisati za radna mjesta vozača. U dosadašnjoj legislativi, uslovi su bili strožiji u pogledu potrebnog stepena stručne spreme kandidata.

Naredni akt koji je danas usvojio Dom naroda je Zakon o izmjenama zakona o radu u FBiH, a bit će usklađen s presudom Ustavnog suda FBiH od 26. februara 2020., kojom su osporene pojedine odredbe u dosadašnjem zakonodavstvu. To se prvenstveno odnosilo na povredu slobode pristupa radnika sudu u slučaju kad on smatra da mu je narušeno neko od radničkih prava.

Prema dosadašnjoj legislativi, radnik se nije mogao obratiti sudu ako prethodno nije obavijestio poslodavca o spornoj povredi prava, osim ako je bila riječ o otkazu radnog ugovora, a sad može ali i ne mora prethodno se obraćati poslodavcu već izravno sudu i kad smatra da mu nisu izmirena neka novčana potraživanja ili da mu firma nije nadoknadila kakvu štetu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.