Bosna i HercegovinaVijesti

Dodik na sjednici NS RS-a: Ono što smo dobili Dejtonskim sporazumom želimo da vratimo

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da donesu izuzetno važne odluke o entitetskim nadležnostima, javlja Anadolija.

Danas se održava posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj poslanici razmatraju informacije o prenosu nadležnosti s RS-a na nivo Bosne i Hercegovine, o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, o prenosu nadležnosti s RS-a na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti sa prijedlozima , te “Deklaraciju o ustavnim principima”.

Ukoliko budu usvojeni, zaključcima u okviru ovih informacija Narodna skupština RS zadužiće Vladu RS da povuče saglasnost na sporazume o prenosu nadležnosti i da u roku od šest mjeseci predloži zakonska rješenja koja će obuhvatiti oblasti koje se razmatraju.

Dodik je istakao da smatra da postoji potrebna snažna većina za donošenje ovakvih odluka, ta da će ta većina će kroz neki period odlučivati o konkretnim zakonskim rješenjima.

“Možda ćemo neke prihvatiti da modeliramo i da ostanu na nivou BiH, mnoge ćemo vratiti na nivo RS-a. I ta modelacija na nivou BiH podrazumijevaće stalno pravo RS-u da se može vratiti toj temi i o njoj odlučivati”, rekao je Dodik

Istakao je da ono što su dobili Dejtonskim mirovnim sporazumom žele nazad da “to ne može da bude ratna opcija”.

“RS neće poduzeti vojne mjere i ako bude vojno napadnuta nastaviće da se bori političkim sredstvima. Isključivo političkim sredstvima, nikakvo vojno eventualno zauzimanje RS ne znači da je ona izgubljena. Rat nije opcija, ja to odbacujem, želio bi da to odbaci i ovaj parlament”, rekao je Dodik.

Istakao je da je važno zapamtiti da je Ustav važeći, da ništa ne rade ništa mimio Ustava, ništa ne uzimaju od BiH, a da smatraju da je modalitet dat Ustavom najbolji mogući.

“Želimo da vratimo nadležnosti, regulišemo ih iznova ili na nivou BiH ili da to mi učinimo ovdje”, rekao je Dodik.

Govoreći o Oružanim snagama BiH Dodik je rekao da usvajanje zaključaka ne znači da Srbi odmah treba da izađu iz Oružanih snaga BiH, nego da će se naknadno razmotriti i dogovoriti opcije. Istakao je da su u pitanju moguće smanjenje snaga, donošenje zakona o vojsci RS- a ili demilitarizacija RS-a.

Naglasio je da nije spreman da bude kukavica i da se dopadne drugima osim narodu kojeg predstavlja i narodu koji ga bira. Istakao je da je odlučan da donesu sve odluke navodeći da nije tačno da su one teške, već su očekivane. Dodao je da znaju šta je njihovo ustavno pravo i da će pisati odluke na osnovu ustava.

Pozvao je poslanike da glasaju za predložene zaključke, a one koji ne misle na taj način da dostojanstveno učestvuju u raspravi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.