online slots game malaysia
Vijesti

Dodatna prava za boračku populaciju i članove njihovih porodica

Na snagu je stupio Zakon o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine koji je usvojila Skupština Kantona Sarajevo krajem jula ove godine.

Pored osnovnih prava koji su zagarantovani prethodnim zakonima proširen je obim prava za boračku populaciju i članove njihovih porodica. Jedno od novih prava se odnosi na supruge umrlih demobilisanih boraca, koje mogu ostvariti pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu do navršene 57 godine života, ukoliko ne ostvaruje mjesečna primanja u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji BiH. Jedan od uslova da je umrli demobilisani borac bio pripadnik Oružanih snaga najmanje jednu godinu.

Novim kantonalnim zakonom je također omogućeno priznavanje proširenog prava na personalnu asistenciju za ratne vojne invalide – paraplegičare, odnosno za RVI kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica. Na osnovu prethodnih zakona pravo na personalnu asistenciju su mogli ostvariti samo RVI sa utvrđenim prvim i drugim stepenom tuđe njege, dok je novim zakonom ovo pravo prošireno na RVI sa trećim stepenom tuđe njege.

Potrebni obrasci za ostvarivanje navedenih prava su dostupni na web stranici Općine Centar u rubrici Elektronski formulari:https://www.centar.ba/stranica/boracko-invalidska-zastita ili u Odsjeku za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar (soba 29) gdje je, osim obrazaca, moguće dobiti i dodatna pojašnjenja. U obrascima, koji se nakon popunjavanja  predaju na Protokol Općine Centar, također je navedena potrebna dokumentacija za ostvarivanje pomenutih prava.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia