online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaSarajevo

Dnevnik TVSA/ Veliki broj javnih nabavki povezan sa korupcijom

U Bosni i Hercegovini je visok nivo rizičnih javnih nabavki. Rečeno je ovo pri predstavljanju Antikorupcijskog monitoringa postupaka javnih nabavki. Monitoring je vršen godinu putem portala PratimoTendere.ba.

Na različitim nivoima vlasti u BiH je godišnje više od 3,5 milIjarde maraka javnih nabavki. Za potrebe analize, kontrolisano je više od  osam hiljada nabavki, čiji je finansijski obuhvat biopribližno 303 miliona maraka. Analiza je utvrdila visok stepen NE kršenja Zakona – nego rizičnosti javnih nabavki u smislu podložnosti korupciji.

” Sama činjenica da od deset, kada izvučete deset javnih nabavki, samo jedna se može smatrati da nije rizična, da nije podložna nekom obliku korupcije. Devet od tih deset su, ili na neki način povezane sa korupcijom ili su jako rizične i vrlo je velika vjerovatnost da su one na njima urađena određena koruptivna radnja”, kaže Eldin Karić, iz Centra za razvoj medija i analize.

Posebna cjelina izvještaja bili su direktni sporazumi, pojedinačne vrijednosti do 6.000 maraka.

Imajući u vidu da su direktni sporazumi jedan izuzetno netransparenta postupak javnih nabavki, prostor za zloupotrebe je zaista ogroman. Izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavkama, koji će se promjenjivati za dva dana, od 10. decembra, u značajnoj mjeri biti poboljšana transparentnost direkrnih postupaka, ali i ostalih postupaka javnih nabavki, naglasio je Slobodan Golubović, portal “Pratimotendere.ba”.

Evidentirane su najčešće zloupotrebe u procesu javnih nabavki, a to su: neobjavljivanje njihovog plana na službenoj internet stranici, diskriminatorne tehničke specifikacije za nabavku vozila i za IT-usluge, sukob interesa, nabavka usluga za koje ugovorni organi imaju vlastite kapacitete, pogodovanje firmama za nabavku goriva te netransparentne i nesvrsishodne usluge reklamiranja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia