online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dnevnik TVSA//Uposlenici preduzeća “Zrak” nisu primili sedam plaća, trenutna Uprava im prijeti otkazom

Ne rješavaju se problemi u preduzeću Zrak. Radnici tvrde da nisu primili ukupno sedam plaća, da trenutna Uprava vrši pritisak na njih  – prijetnjama otkazom. Porodice su im kažu, na rubu egzistencije. Sve navode ide ka tome da preduzeće ide u stečaj, što za njih nije rješenje.

Preduzeće Zrak je u sve težoj situaciji. Ukoliko nadležni ne poduzmu adekvatne mjere, bit će ugašeno, ističu iz Sindikata. Problem su neisplaćene plaće, neuvezan radni staž, a mašine su ugašene, jer, kažu – nema novih ugovora. Potrebna je uprava koja će znati upravljati nekadašnjim gigantom namjenske industrije, koji ima mladu radnu snagu koja želi da radi.

A vi ih ostavite da mjesecima možda čak i godinu dana da sjede pored ugašenih mašina…..znači apsolutno ni jedna marka novih ugovora nije potpisano i sada oni traže da se jednostavno onako nešto radi da mašine budu upaljene radnici su odbili ne žele da rade prvo bez plata drugo nešto što  nam apsolutno ne treba nešto što će stajati bespotrebno  u magacinu nakon toga tehnički direktor Benjamin Bektić je podnio prijave protiv tih radnika otišli su na disciplinsku komisiju odluka je predisključenje” – rekao je Emir Kominlija, predsjednik sindikata “Zraka”.

S druge strane, iz Uprave tvrde da rade na tome da se poboljša trenutna situacija. Svjesni su da plaća nema i da je to problem. Očekuju potpisivanje ugovora kako bi se krenulo u proizvodnju.

Imamo sad jedan važan ugovor strateški projekat s firmom Hiterberger gdje smo dobili pismo namjere gdje oni traže audit s firom Zrak da se pojave u našoj firmi gdje mi moramo da ih dočekamo prezentujemo a ne s nekim štrajkom i obustavama…..mi smo poslali uzorke prošli su sada očekujemo potpisivanje ugovora…mi smo završili sada projekat latviju imamo spakovanu robu poslali uzorak da se pregleda i na osnovu toga poslaćemo ostatak robe gdje ćemo dobiti još jednu platu” – rekao je Benjamin Bektić, član uprave preduzeža “Zrak”.

Radnici više nemaju povjerenja u Upravu, a problemi se nagomilavaju, ističu iz Sidikata. Mnogo je onih koji su napustili  preduzeće, a radnici koji su ostali jedva preživljavaju. Oni koji uskoro treba da idu u penziju strahuju – kako će ostvariti to pravo.   

Radim od drugog jula 1983 godine, drugog novembra punim uslove za penziju s vojskom, ne bi čekao sekunde ako mi uspiju uplatiti radni staž da idem u penziju a ovdje sam ostavio sve što sam imao sam dao, a danas nemam ništa” – kazao je Hakija Biber, uposlenik “Zraka”.

Član Uprave Benjamin Bektić nada se da će ugovor biti realiziran u narednih mjesec dana te da će biti pokrenuta proizvodnja. Podnijet će, kaže, ostavku ukoliko se to ne desi. To očekuju i u Sindikatu: ostavku kompletne uprave koja je, kažu, više puta obećavala potpisivanje milionskih ugovora.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia