online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dnevnik TVSA/ U Kantonu Sarajevo zabranjene dvojne funkcije

Zakonom  o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS od prvog dana 2023 godine zabranjene su dvojne funkcije. Iz Ureda je pokrenut je postupak provjere. Prvi spisak objavljen je jučer sa trinaest  imena političara koji se nalaze na nekoj od nespojivih funkcija . Danas stigao novi. Kao su izUreda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom rekli za TVSA analitika će odraditi svoje, tako da će svakodnevno biti objavljivani spiskovi.

Ovo su nova imena  političara koji se nalaze na nekoj od nespojivih funkcija. Dvije ne mogu istovremeno, čak i da se odreknu paušala na jednoj. Pošto je Zakon  počeo da se primjenjuje od 1. januara  ove godine,dužni su do kraja mjeseca podnijeti ostavku ili na drugi način odstupiti.Postoje i izuzeci.

Jedan od primjera je Dom naroda, naravno gdje je određeno da jedan zastupnik u skupštini KS ide u dom naroda i da se to ne smatra paralitetom funkcija i da je to jednostavno vezano za način formiranja samog doma naroda. To bi bio jedan od izuzetaka . Drugi izuzetak je vezan za nastavak obavljanja izvršnih funkcija u starom sazivu još aktuelnom sazivu vlade u takozvanom tehničkom mandatu, mada to pravno formalno nije ispravan termin“, rekla je Darija Softić-Kadenić, ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo.

Jučer je objavljen spisak 13 imena protiv kojih je Ured  za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo pokrenuo postupak provjere. Marijela Hašimbegović demantirala je navode. Tvrdi da je bilo dovoljno da iz Ureda zatraže dokumente koji potvrđuju da je zatražila prestanak  mandata i radnog odnosa. Ministar Adnan Delić tvdi da nema namjeru obavljati dvije funkcije, ali se poziva na tehnički mandat u Vladi.  Kenan Magoda već je podnio ostavku na mjesto predsjednika povjerenstva Turističke zajednice KS. Kakva je procedura ako se utvrdi odgovornost, pojasnila je ministrica pravde i uprave KS.

“Imate nekoliko mehanizama u Zakonu koji faktički od opomene za lakše kršenja preko poziva za podnošenje ostavke , pa ukoliko ne uslijedi ostavka samog nosioca javne funkcije Ured može da dostavi odluku kojom je utrđeno postojanje sukoba interesa instituvciji koja je tu osobu imenovala na određenu funkciju da onda institucija , javno preduzeće ili udruženje da smijeni osobu sa te funkcije i onda imate novčanu kaznu  koja se izriće za slučaj sukoba interesa“, rekla je Softić-Kadenić.

Za nepoštivanje odredbi ovog zakona predviđene su i visoke novčane kazne, mogu biti u rasponu od 500 do  20.000 maraka. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia