online slots game malaysia
SarajevoVijesti

DNEVNIK TVSA/Svečanom akedemijom obilježen Dan djece oboljele i liječene od raka

Broj djece izliječene od leukemije u našoj zemlji je 80-90 %. To je najznačajniji rezultat dvadesetogodišnjeg rada Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, koje je nakon tri godine pauze, organizovalo Svečanu akademiju i proslavili su  20 godina uspješnog rada.  Akademija je održana u okviru obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka pod sloganom „Jednakost za svu djecu“.  Brojne porodice, prijatelji, ljekari, zvaničnici prisustvovali su na Svečanoj akademiji posvećenoj mališanima.

Sretno djetinjstvo, tada desetogodišnje Gabrijele, prekinulo je saznanje da boluje od akutne leukemije. Priča porodice Ivešić počinje 2020. godine, kada Gabrijela dobija povišenu temperaturu. Tri sedmice poslije, dijagnosticirano joj je ovo teško oboljenje. Njena majka, Dragana, kaže da je liječenje trajalo mjesecima, ali na sreću Gabrijela je sada zdrava trinaestogodišnja djevojčica. Nastavlja koračati sretno tamo gdje je prije tri godine stala.

-Tisuću misli prođe, mislim da je to strah svakog roditelja, hvala Bogu da svi imaju zdravu djecu, ali kada se desi takvo nešto teško je, treba puno snage da se to prihvati, najteže je prihvatiti to da se dijete bori s tom bolesti i da si ti sa njim, čitava obitelj ispašta zbog toga – priča nam Dragana Ivešić.

Podrška porodice i prijatelja Gabrijeli je bila ključna i pomogla joj da iz svega izađe kao pobjednik. Danas je tu, da svojom borbom i ustrajnošću bude primjer i podrška mališanima koji se i dalje bore sa malignim oboljenjima.

-Bili su jako tužni, ali s vremena na vrijeme, uvijek smo pričali, družili smo se koliko smo mogli, tako da nam je bilo jednostavnije u tim trenucima. Ja bih im poručila da samo idu dalje i da se ne vraćaju u prošlost, da razmisljaju o svojoj budućnosti kako će vidjeti prijatelje i svoju porodicu – kazala je Dragana Ivešić, Gabrijelina majka.

Kao simbol borbe, izliječena djeca su na drvo života postavila zlatne vrpce. Direktor udruženja Srce za djecu zadovoljan je rezultatima koje je ostvarilo ovo udruženje u prethodnih 20 godina.

-U ime grada mogu slobodno da kažem da ćemo ovo Udruženje nastaviti podržavati, uvijek će biti pružena ruka i nadam se da će što manje naših mladih sugrađana biti u potrebi da se liječi od najtežih oblika oboljenja – istakao je Samir Avdić, dogradonačelnik Sarajeva.

Već osam godina Roditeljska kuća u Sarajevu je mjesto gdje se vode one najvažnije bitke – bitke za život. Lakše je, pričaju mališani, kada tokom liječenja porodica može biti s njima, što im je roditeljska kuća omogućila. Ove godine u još jednom bosanskohercegovačkom gradu otvara se kuća koja će oboljelima pružiti isto.

-U Tuzli se u mjesecu aprilu otvara roditeljska kuća, svečano zajedno s našim donatorima i prijateljima i sretni smo da otvorimo vrata za djecu s područja Tuzlanskog kantona i Brčko distrikta – kazao je Fikret Kubat, direktor Udruženja “Srce za djecu”.

-Grad Tuzla će sigurno iz našeg budžeta podržati i dalji rad ove kuće kako bi smještaj roditelja bio adekvatan i kako bi bili blizu svoje djece i na takav način im olakšali ove tegobe koje imaju s teškom bolešću jer će biti blizu s njima i dalje će biti porodica na okupu – rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Na ovogodišnjoj svečanoj akademiji prisustvovale su 103 porodice, djece koja su pobijedila ovu okrutnu bolest, s područja cijele FBiH. Cijeli program bio je posvećen mališanima, odnosno malim herojima.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia