online slots game malaysia
Vijesti

Dnevnik TVSA/ „Sport pripada svima“ poruka je Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom

: Bavljenje sportom ima višestruke koristi  za osobe sa cerebralnom paralizom i drugim teškoćama. To je važno za njihovu socijalizaciju, ali i kao fizička aktivnost. Poručeno je ovo danas na  prezentaciji uspješnih životnih priča „Sport pripada svima“ , koje je organizirao Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH. Iz Saveza ističu da je cilj kroz ovaj projekat pokazati šta sve mogu osobe s invaliditetom i koje su njihove vrijednosti.

O svom životu i ljubavi prema sportu govorio je Nadir Hajro. Bodibildingom se bavi dugi niz godina, osvojio je više medalja na  međunarodnim takmičenjima, a 2016. postaje prvi profesionalni bodibilder s cerebralnom paralizom u svijetu. Završio je i fakultet, trenira i danas, a želja mu je da svoje znanje prenosi i drugima: “Osobe s poteškoćama treba da se bave sportom znači to je nama ono što se kaže you must do it jer to će znatno da vam olakša život i sve ostalo što uz to ide zato želim da prenesem svoje znanje i iskustvo na širu populaciju naročito osobe s poteškoćama također imam u planu da radim kao trener s njima upravo zbog toga što sam maloprije spomenuo zbog svog obilatog znanja u ovoj materiji.”

Upravo je i cilj današnje prezentacije uspješnih životnih priča pokazati šta sve osobe s cerebralnom paralizom mogu postići. Jer, ističu iz Udruženja, kada se o njima govori, uvijek se govori  – šta sve ne mogu.

Ja svoju priču smatram pozitivnom, iako sam osoba sinvaliditetom ostvarila sam se na mnogo polja kako profesionalno tako i lično, fakultetski sam obrazovana magistar sam sociologije kao majka majka sam dječaka od tri godine i smatram da je moja priča pokazatelj da osoba s invaliditetom može da uspije u životu, kazala je Amela Hošić, sekretarka Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom

Prezentacija uspješnih priča dio je projekta „Značaj sporta za djecu/osobe s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama“ kojeg je podržalo nadležno federalno ministarstvo i općina Centar.

A jedna od poruka današnjeg skupa je da osobe s teškoćama moraju biti vidljivije, a fokus mora biti na njihovom obrazovanju i zapošljavanju.

Da bi mogla biti produktivan član društva i samim tim da bude lično ona zadovoljna jer kada doprinosiš onda budeš zadovoljan sa sobom i motivisan si da nastaviš dalje!!” poručio je Hajro.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia