online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Dnevnik TVSA/ Slijedi ograničenje cijena peleta u BiH

Vlada FBiH najavila je da će na naredenoj sjednici ograničiti cijenu peleta. Takvu odluku već je donijela Vlada RS-a. Cijena je ograničena na 480 KM plus PDV po toni, do kraja marta 2023. Za kompanije koje budu kršile odluku predviđena je kazna od 10.000 do 20.000 KM. Tona peleta u FBiH trenutno košta između 700 i 750 maraka. Domaći proizvođači još jednom su apelirali na nadležne da ukinu zabranu izvoza. U protivnom, mnogima će biti isplatnije obustaviti proizvodnju.


Ograničenje cijene peleta na 480 maraka prihvatljivo je ukoliko bude odobren izvoz, kaže jedan od proizvođača u Sarajevu. Dodaje, to je i bio dogovor s vlastima – da će kompanije moći 50 posto izvoziti na inostarno tržište, a ostatak plasirati na domaće.

Kubik šumskog drvnog sortimenta je 150 maraka. U jednu tonu peleta ide minimalno tri kubika, tako da samo neprereađena sirovina košta 450 maraka. Poručuje, pojedinima će biti isplatnije obustaviti proizvodnju. Ovo tvrde i proizvođači iz entiteta RS. Vlada RS je već donijela odluku o ograničenju cijene na 480 maraka plus PDV po toni, do kraja marta 2023. Stupa na snagu od subote, 12. novembra. Za kompanije koje je budu kršile, kazna je od 10.000 do 20.000, a za odgovorne osobe od 5.000 do 10.000 KM.


Da zabrana izvoza ne daje očekivane rezultate te da ovu mjeru treba pod hitno ukinuti, smatraju i ekonomski analitičari. Domaće proizvođače dugoročno čini manje konkurentnim. Dodaju da ograničenje visine cijene može vrijediti samo ako je sinhronozirana u oba entiteta, ali, tvrde, ni to neće dati očekivane rezultate.

Pravo rješenje je reforma, prije svega javnih šumskih preduzeća i bolji model upravljanja šumskim resursima, poručuju ekonomski analitičari.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia