online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dnevnik TVSA/ Sindikat Željeznica FBiH odustao od štrajka iako su idalje nezadovoljni

Predstavnici Sindikata izvršnog osoblja Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine odustali su od najavljivanog štrajka nakon što je Zastupnički dom FBiH kroz sedam amandmana na budžet za 2023. godinu izdvajanja za Željeznice umanjio za deset miliona maraka.

Iako neće biti obustave željezničkog saobraćaja članovi sindikata i dalje izražavaju veliko nezadovoljstvo smatrajući da su parlamentarci ovim potezom itekako ugrozili stabilnost poslovanja kao i egzistenciju ovog preduzeća ali i samih radnika. S druge strane, pojedini federalni zastupnici  tvrde – riječ je isključivo o privremenoj mjeri do rebalansa budžeta.

Željeznice FBiH generator su ekonomskog razvoja, izuzetno bitne za funkcionisanje i održivost privrede u našoj zemlji. Sa ovim preduzećem ugovor imaju rudnici, odnosno najznačajnije bh. kompanije poput Elektroprivrede, Gikil Arcelor Mitala, Natron Maglaja, Koksne industrije Lukavac  i slično. S obzirom na veliku infrastrukutru Željeznica, potrebno je i mnogo novca za održavanje tog velikog sistema. Stoga nedavno smanjivanje iznosa za Željeznice u federalnom budžetu za 10 miliona maraka moglo bi ugroziti kako poslovanje tako i samo preduzeće i njene uposlene, upozoravaju iz Sindikata.

S druge strane, federalni zastupnik Damir Mašić tvrdi da situacija nije tako ozbiljna. Pojašnjava kako je riječ o privremenom rješenju do rebalansa budžeta: Ovih 10 miliona je privremeno rješenje kao privremeno uzeto i raspoređeno na neke druge stvari – Vlada kada dođe, a morat će raditi rebalanas budžeta zbog ekonomskih i svih drugih parametara tih 10 miliona će biti vraćeno, a i sa ovih skinutih 10 miliona budžet željeznica federacije veći je za 2 miliona nego što je bio prošle godine, tako da ono što smo odmah rekli niti će biti dovedeno u pitanje poslovanje Željeznica Federacije BiH niti će biti dovedeno u pitanje materijalni položaj i status zaposlenih.

Mašićev stranački kolega i delegat u federalnom Domu naroda, Irfan Čengić, bio je protiv ovakvog poteza da se smanjuje grant za održavanje infrastrukture Željeznica. Smatra kako su usvojeni amandmani predloženi na Zastupničkom domu neprovodivi te da nisu dobro pripremljeni: formiranje Vlade neće uticati na taj novac za Željeznice ja vjerujem da će postojeća Vlada vratiti taj novac jer to jeste ono što je predloženo njihovim prijedlom budžeta, dakle Fadil Novalić i vlada Federacije imaju instrument preraspodjele budžeta gdje bez problema mogu do 10 % budžeta sa jedne stavke budžetske prebaciti na drugu  –  naravno ne mogu dodavati nove budžetske stavke koje nisu postojale u usvojenom prijedlogu budžeta.

Iz sindikata parlamentarce ali i vladu podsjećaju da uposlenici u Željeznicama imaju najniže plate u Federaciji. Također suočavaju se sa odlaskom izvršnog osoblja

Željeznički transport je jeftiniji, pouzdaniji i rasterećuje cestovni saobraćaj –  upravo zbog toga u interesu svih je da on bude funkcionalan i moderniziran, a  svako umanjenje budžeta usporiće njegov razvoj.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia