online slots game malaysia
Sarajevo

Dnevnik TVSA/ S porastom životnih troškova, cijene studentskog smještaja se ne mijenjaju

Od planiranih 6500, ove školske godine na univerzitetu u Sarajevu upisano tek 3500. Kako tvrde studenti jedan od razloga- previsoki troškovi školovanja i nedovoljno stipendija. S porastom životnih troškova, sve je manje roditelja koji su u mogućnosti da osiguraju djeci kvalitetan studentski život. Na sreću, cijene smještaja u studentske domove se nisu mijenjale, a slobodnog mjesta još uvijek ima.

U toku su završni radovi na utopljavanju i adaptaciji dijela studenskog doma u Nedžarićima, nakon što je isto urađeno i na Bjelavama. Svi studenti su dobili nove krevete ,stolove i stolice, a cilj je adaptirati i ostale  sobe. Ipak, popunjeno je tek 1050, od 1600 kreveta koliki je kapacitet domova.

I to je tek početak, nastavlja se obnova i drugog krila, kako bi iduću školsku godinu dočekali u sto boljim uvjetima, kaže direktor. Novina od ove školske godine je i doručak kao mogućnost za jedan od dva studentska obroka u okviru cijene.

Ipak veliki broj studenata iz drugih kantona se opredjeljuje za privatni smještaj, čime se troškovi studentskog života uveliko povećavaju.

To nisu samo smještaj, privatno od 300-500, 600 KM, na to ishrana, školarina. Problem je što nema programa koji bi omogućili dodatno finansiranje studenata za plaćanje školovanja, kazao je Faruk Dević, predsjednik SPUS-a.

Uz previsoke školarine na sarajevskom univerzitetu, sve veću ponudu privatnih fakulteta i međunarodnih stipendija, te sve siromašnije roditelje, Sarajevo polako ali izvjesno gubi prefiks- studentskog grada.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia