online slots game malaysia
Vijesti

Dnevnik TVSA/ Promjena koncepta poticaja domaće proizvodnje

Vrijeme jeftine hrane je prošlo tvrde eksperti sad se mora okrenuti koncepu da se poveča njena proizvodnja.To bi se kad je u pitanju BiH moglo postići kroz novi sistem posticanja I primjenom naučnih dostignuća posebno u dijelu proizvodnje mlijeka gdje sad vlada nestašica.

Za prvih 6 mjeseci ove godine prema statistici VTK na uvoz poljoprivrednih I prehambenih proizvoda dato je 2 milijarde maraka.Većinu tih roba moglo  bi se proizvesti u BiH no problem je smatraju eksperti što tržištem upravljaju trgovački lanci I veliki poticaji koje imaju ino proizvođači od svojih država.

Momčilo Komljenović, zamjenik generalnog sekretara VTK-a BiH, navodi:Država mora stati iza domaće proizvodnje istina je da mi imamo tržišnu ekonomiju nema više planske ali mi moramo uvesti mjere sa kojim ćemo zaštiti poljoprivredu I energetski sektor.

Dekan poljoprivredno-prehambenog fakulteta smatra da se domaća proizvodnja može povečati kroz novi koncept poticanja.On bi se trebao zasnivati na proizvodnim rezultatima farmera.

Na sve veće proizvodne troškove u poljoprivredi posebno u stočarstvu moglo bi se uticati na način da se kroz selektivno ukrštanja dobiju grla koja bi davala više mlijeka.

U sarajevskom kantonu prema odluci resornog kantonalnog ministra formiraće se uzgojno selekcijska služba.

Što se tiče cijena , kažu sagovornici na njih ne može struka ni ministarstvo uticati jer se radi o tržišnoj utakmici.Tu je  glavni faktor  količina koja je se nudi zato treba težiti da se poveča proizvodnja uz smanjenje proizvodnih troškova ali I da se pritom ne zaboravi na važnost  zdravstveno ispravne hrane.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia