online slots game malaysia
Sarajevo

Dnevnik TVSA/ Proizvodnja peleta u BiH biće zaustavljena ako se ne dopusti izvoz?

Proizvodnja peleta u BiH biće zaustavljena ako se ne dopusti izvoz, upozorilisu iz Asocijacije proizvođača peleta u BiH. Negoduju zbog posljednje odluke Vijeća ministara o zabrani izvoza ovog energenta do 31. januara naredne godine. Tvrde da je domaće tržište snabdjeveno 95 posto. Najavljuju rigoroznije mjere ukoliko se u roku od sedam dana, nakon snabdijevanja kompletnog domaćeg tržišta, ne pronađe adekvatnije rješenje.

Potražnja za ogrjevom posljednjih dana je stala. Domaće tržište je očigledno snabdjeveno, kažu izjedne kompanije u Sarajevu. Ističu da nemaju kome plasirati svoje proizvode.

Roba stoji na lagerima i najvjerovatnije da će doći do najcrnjeg scenarija, da će mnogi radnici otići na kolektivne godišnje odmore i da će male kompanije koje se bave ogrijevom propasti, kazao je Muhamed Helać, menadžer kompanije “Drvosječa”

Na ovo upozoravaju i iz Asocijacijeproizvođačapeleta u našojzemlji. Bez izvoza, navode,upitno je održavanjeproizvodnje. Ona mjesečnokoštaizmeđu 70.000i 300.000maraka.

Goran Ivanović, predsjednik asocijacije proizvođača peleta u BiH, navodi: Domaća potražnja spadne u jednom momentu, uglavnom je to sredinom ili krajem oktobra, i onda se sklapaju ugovori s inostranim tržištem, tako da je proizvodnja dovedena u pitanje. Možda će neko opstati, ovo nije stav svih proizvođača, neki su rekli da ne mogu ovo da izdrže.

Ivanović dodaje da će proizvođači u narednih sedam dana isporučiti posljednje naručene količine na domaće tržište. Izvoz im je zato prijeko potreban. 

A štete bi mogle biti i mnogo veće. Tradicionalne kupce iz Slovenije i Italije mogli bi nepovratno izgubiti. Ranije su ugovorene određene količine s proizvođačima iz Bosne i Hercegovine, čak su plaćeni i avansi. A u međuvremenu je došlo do blagog pada cijene ogrjeva i drveta. Tona peleta košta približno 700KM, a iscijepanog drveta 132 KM po metru.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia