online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dnevnik TVSA/ Predstavljeni projekti Centra za napredne tehologije

Na Mašinskom fakultetu su predstavljeni projekti koji su nastali kao rezultat četverogodišnjeg rada  JU Centar za napredne tehnologije. U proteklom periodu, između ostalog, realizirane su konstrukcije dronova različite namjene, istraživani su materijali poput volframa i titanijuma, te mogućnosti primjene njihovog praha u medicinske i druge svrhe, dok će goriva ćelija koja pretvara hemijsku u električnu energiju biti posebno važna u procesu dekarbonizacije društva, saopćili su organizatori.

Centar za napredne tehnologije u protekle četiri godine proveo je projekte koji imaju jasnu viziju zadržavanja mladih kadrova u BiH. Proizvodi i prototipi bosanskohercegovačkih naučnika mogu naći svoju široku primjenu za civilnu upotrebu i u namjenskoj industriji. Jedan od ciljeva je i kompletan rad uskladiti sa svim relevantnim standardima, uključujući i NATO te postati mjesto certifikacije drugih institucija-

Doktor tehničkih nauka Mehmed Konaković direktno je uključen u nekoliko projekata koje realizira Centar za napredne tehnologije. Danas je, kaže, posebno ponosan jer, nakon samo nekoliko godina rada, proizvodi koji su nastali kao rezultat napora naših naučnika – veliko su postignuće. Također su i pokazatelj kako Bosna i Hercegovina može ići ukorak s mnogo razvijenijim zemljama, a sada je već i nekoliko koraka ispred mnogih.

Poseban poticaj daljnjem razvoju Centra za napredne tehnologije bit će Centar za razvoj poduzetništva, koji bi trebalo da počne s radom unutar ove institucije početkom sljedeće godine.

“Centrom za razvoj poduzetništva zaokružujemo naš sistem podrške razvoju poduzetništva mladih u kantonu sarajevo jer osim finansijske podrške, grant sredstava koja obezbjeđujemo kroz naš program poticaja pokretanja startup biznisa mladih, sada nudimo i sve druge usluge kroz resursne i edukativne servise, konsultantske i istraživačko – projektne servise, kao i servise za korporativno poduzetništvo” kazao je Adnan Delić, ministar privrede KS.

Praćenjem razvojne potrebe novoosnovanih kompanija i pravovremenom podrškom servisa Centra za razvoj poduzetništva i poslovnog inkubatora, kao posebne poduzetničke infrastrukture, cilj je omogućiti njihov opstanak, dugoročni uspjeh i sigurnija radna mjesta.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia