online slots game malaysia
KulturaVijesti

DNEVNIK TVSA/Predstavljen projekat StećakLand

U Kamernom teatru 55 predstavljen je  projekat StećakLand, koji ima za cilj da nas povede u svijet gdje „žive“ simboli sa stećaka i da nas upozna s njihovim značenjem. StećakLand će biti dostupan kroz Virtual Reality aplikaciju koja će biti instalirana u Kući Maka Dizdara u Stocu, Dubrovačkim muzejima, Narodnom muzeju Crne gore na Cetinju i u Arheološkom parku Viminacium u Srbiji. StećakLand će biti dostupan i kroz pozorišnu predstavu.

Namjera je da se javnost, publika, posjetioci muzeja, nekropola i teatara upoznaju sa ornamentima sa stećaka.

Mi većinom svi znamo šta su stećci, ali baš ne znamo značenje spirale, mjeseca, sunca, tako da smo se odlučili da iskorisimo potencijal ovih digitalnih tehnoligija virtualne uvećane stvarnosti i da ne samo napravimo te vrste aplikacija, nego i da uključimo teatar koji će te tehologije unijeti u svoju teatarsku predstavu – kazala je Selma Rizvić, predsjednica Udruženja Digi.ba.

StećakLand je izazov kaže Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatara 55 jer će ova teatarska kuća napraviti predstavu u kojoj će se koristiti VR tehnologija, koja se nije koristila u pozorištima.

Ono što je nama u pozorištu veliki  izazov, meni kao dramaturgu i generalno nama ovdje, jeste upravo način na koji publici omogućiti da prođu tu tranziciju iz onoga što je scena pozorišna i onoga što je virtualni svijet, tako da je to neki izazov kojem se radujemo – istakao je Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55.

Upravo u tome i vidim čar i bit Kamernog teatra 55 kada imate prostor koji je sužen, koji je manji. Šta možete sve u tom prostoru uraditi i tad se zapravo pokazuje onda koliko ste zapravo kreativni i koliko ste maštoviti. Uzbuđeni smo zbog ovog projekta, to jeste nešto novo, mogu reći ekperiment je u pitanju, onako koliko smo istraživali, nije to baš ni rađeno u Evropi, pioniri smo u ovome – poručio je Senad Alihodžić, direktor Kamernog teatra 55.

Ovaj projekat se realizira pod pod koordinacijom Udruženja za digitalizaciju kulturne baštine Digi.ba i u partnerstvu sa NoHo produkcijom iz Irske, Arheološkim institutom Beograd, Narodnim muzejom Crne Gore, Kamernim teatrom 55 i Fondacijom “Mak Dizdar”, a u okviru programa “Kreativna Evropa”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia