online slots game malaysia
SarajevoVijesti

DNEVNIK TVSA/Položaj Roma u BiH

S ciljem da se romske teme maknu s margina nauke, Institut za historiju UNSA i Institut za društvene znanosti “Ivo Pilar”, po prvi put na akademskoj razini organizovana je Međunarodna konferencija na temu Povijest Roma. Dio te povijesti čine nažalost zločini koji su počinjeni na njima, posebno u Drugom svjetskom ratu, ali i tokom 1992. do 1995. na prostoru Hrvatske i BiH.

Povijest jednog naroda, među kojima žive Romi, ne može se razumjeti bez razumijevanja povijesti Roma. Njihova povijest dio je naše povijesti, konstatovano je na naučnoj konferenciji. U njenom posebnom dijelu ukazano je na stradanje Roma za vrijeme vlasti NDH.

Prema podacima nad Romima su izvršena 4 genocida, posljednji u Drugom svjetskom ratu, kad su oni gotovo nestali u pojedinim dijelovima Hrvatske, ali i BiH, gdje su slani u Jasenovac – kazao je Danijel Vojak, stručni savjetnik Instituta “Ivo Pilar”.

Prema dostupnim podacima, na prostoru Hrvatske, Romi su prisutni od četrnaestog vijeka, a u BiH koji vijek kasnije. No, i pored te viševijekovne prisutnosti, nauka se malo bavila njima.

-Nadamo se da će ova Konferencija polučiti rezultat koji će pomoći da bolje razumijemo povijest Roma, ali i njihove potrebe, te kako društvo da reaguje – istakao je Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju UNSA.

Kad nekog bolje razumijete i poznajete tad se smanjuju predrasude i amoziteti, izbjegavaju konfliktne situacije, istaknuto je tokom izlaganja.

-Prije 20 godina, naš kolega je postavio pitanje kroz naučni rad, postoji li romologija u Hrvatskoj? Danas više to nije pitanje, zato hoćemo saradnju s vašim Institutom – poručio je Željko Holjevac, ravnatelj Instituta “Ivo Pilar”.

Za sticanje znanja, a bez kojeg nema razvoja, posebno je važno istraživati teme koje se desetljećima, u slučaju Roma, čitav vijek se marginalizuju, nagalašeno je na konferenciji. Posebno je  važno da se u istraživanje, pogotovo kad su u pitanju zločini, kako iz Drugog svjetskog rata, tako iz perioda 1991-1995. uključe i predstvanici Roma, istakli su predstavnici dva instituta.    

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia