online slots game malaysia
Sarajevo

Dnevnik TVSA/ Održana konferencija o ulozi notarske službe u sprječavanju pranja novca

Notarska komora Federacije BiH, Njemačka savezna notarska komora i Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju – IRZ organizirali su konferenciju o ulozi notarske službe u sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Zaključeno je da je notarska obrađena isprava najbolja forma pravnih poslova u oblasti privrednih društava i nekretnina i da je u tim ispravama jedino moguće pratiti sve tokove novca i prijavljivati to nadležnim službama.

Pranje novca, ili kupovina, posebno nekretnina, sumnjivim novcem, vrlo je raširen apojava, ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu. Notar bi u pravilu trebalo da bud etajkoji ce svaku sumnjivu transakciju  uočiti radeći svoj posao.

“Ako se jedna osoba pojavljuje više puta sa gotovisnkim šlaćanjem I u manjim iuznosima ili neko u većem iznosu plaća neku nekretninu mi smo u obvezi da prijavimo. Može to biti apsolutno bezazleno, ali može biti novac koji je ušao nekim sumnjivim kanalima i tako se pere kroz promet nekretnina ili osnivanje društava” objašnjava Anica Nakić, predsjednica notarke komore FBiH.

U BiH trenutno je problem neharmoniziranih propisa na području cijele države. Tako Federacija čeka izmjene Zakona o notarima, uskladjivanje s presudama UStavnog suda, dok su u drugom entitetu I Brčko distriktu nadlženosti notara u skladu s ustavima I međunarodnim  konvencijam ao osnovnim ljudskim pravima. Notar Sefedin Suljević upozorava na posljedice koje mogu izazvati ovjere u nekim sudovima, gdje se ovjeravaju potpisi, bez, kako on tvrdi, ovlaštenja.

Na sivoj listi BiH je bila od 2016. 2018 godine, nakon čega je delistirana.

U vezi s tim, Nezir Pivič, šef Moneyval delegacije u BiH, navodi: U septembru evaluiramo BiH i tada ćemo znati da li će BiH zadržati  ovakav status a to je da je imala period 2 godine neizvještavanja nakon listiranja 2020.

Dužnost notara je da prepozna sumnjive transakcije. To je izazov u cijelom svijetu.

Konferenciju o ulozi notara u sprečavanju pranja novca I finanisranja terorizma zajednički su organizirali Notarska komora Federacije BiH, Njemačka savezna notarska komora i zaklada za međunarodnu pravnu saradnju. 

4.5 2 votes
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia