online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Dnevnik TVSA/ Neratni invalidi jedna od najugroženijih kategorija stanovništva u našoj zemlji

Neratni invalidi su sigurno jedna od najugroženijih kategorija stanovništva u našoj zemlji. Mada su prije više od dva mjeseca organizovali veliki protest pred Vladom Federacije BiH, nadležni nisu uvažili niti jedan od njihovih zahtjeva. Traže, prije svega, uvećanje invalidnina jer su iste od 2016. Jedan od zahtijeva je i izmjena diskriminatornih odredbi iz Zakona o roditeljima njegovateljima, te uspostavljenje Ureda Pravobranilaštva pri Vladi Federacije koji bi se bavio pitanjima ove populacije. 

Adnan Dervišević je jedan od hiljada neratnih invalida kojima Federacija Bosne i Hercegovine nije pomogla jer godinama nije uvećala invalidninu. Osim zdravstvenih problema s kojima se bore cijeli život, osobe sa invaliditetom se sada bore i sa velikim poskupljenjima.

Suočvavamo se sa raznim situacijama što se tiče trenutne inflacije. Posebno ove ranjive i najosjetljivije kategorije društva gdje svakodnevno preko deset poziva primamo što se tiče osnovnih životnih potreba građana, osoba sa invaliditetom, koje nisu u mogućnosti sebi priuštiti osnovne životne namirnice” kazao je Dervišević.

Među ugroženima su i djeca sa poteškoćama u razvoju o čemu svjedoči predsjednik Udruženja „Imam pravo“ Vahidin Nurkić. Smatra da zakonska legislativa u Federaciji nije riješena u korist osoba sa invaliditetom.

Stupanjem na snagu ovog federalnog zakona u oktobru koji oni na sva zvona iznose da je dobar, dali su 106 miliona maraka, je 90 posto djece sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom isključeno iz prava na dječiji doplatak odnosno naša kantonalna Vlada je pokušala da nas isključi za što smo se mi izborili da to pravo bude vraćeno a ovaj zakon Vlade Federacije uopšte nije podrška djeci sa invaliditetom nego je podrška djeci iz socijalno ugroženih porodica” naveo je Nurkić.                    

Predsjednica Udruženja osoba sa invaliditetom ZHK , Zora Mikulić, kaže da neratni invalidi u BiH nisu ni drugorazredni građani ukoliko poredimo socijalnu pomoć i benifite koje ima ova populacija u Evropskoj uniji: Zakon o podršci gdje nisu uključili 60, 70 i 80 posto osobe sa invaliditetom. Povećanje osnovice koja je zamrznuta 2016. na 274 marke i od tada niti jedne marke. Pa samo ta činjenica ako neko normalan razmisli da se naše naknade nisu povećale koliko su otišli troškovi života, koje su se sve situacije izdogađale u posljednje vrijeme.               

Predstavnici organizacija neratnih invalida su očekivali da će na jučerašnjem sastanku u Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku čuti moguća rješenja kako da im se pomogne, ali zauzvrat su slušali žalopojke i opravdanja resornog ministra da za većinu zahtjeva Ministarstvo nije nadležno, kaže član Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom, Edo Čelebić: Ne samo da se niko u Vladi nije pozabavio ovim problemima nego su čak došli sa prijedlogom budžeta koji apsolutno nije uvažio ono što smo mi tražili. Ni isplatu jednokratne pomoći koju su dobili mnogi u Federaciji BiH. Oni koji imaju najveće naknade među nama, imaju 384 marke. Kada bi to uporedili sa civilnim žrtvama rata i RVI, shvatili bi da je razlika drastična.    

Neratni invalidi traže i uspostavljanje Ureda pravobranilaštva pri Vladi Federacije BiH koji bi se bavio problemima ove populacije. Poručili su da će ići do kraja i da će ponovo organizovati proteste dok im se ne udovolji zahtjevima.

Odlučili su da upute krivičnu prijavu protiv resornog ministra zbog toga što nije ništa uradio da bi pomogao ovoj populaciji. Njegov stav nismo uspjeli dobiti.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia