online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Dnevnik TVSA/ Nedelja je prevencije raka grlića materice, koliko se na prevenciji radi u BiH

Evropska nedjelja prevencije raka grlića maternice obilježava  se od 23. do 29. januara 2023. Godine. Evropska sedmica prevencije raka grlića maternice pokrenuta je još 2007. godine od Evropske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma i od tada se obilježava u trećoj sedmici januara svake godine.

Cilj Evropske nedjelje prevencije raka grlića maternice jeste podizanje nivoa svijesti o značaju preventivnih ginekoloških pregleda. Osnovna poruka kampanje je: Ako se rak otkrije na vrijeme može se uspješno liječiti i izliječiti.

-Ovdje pokušavamo  da uradimo i svijet radi na tome, na primarnoj prevenciji preko vakcinacije i spriječiti sve dalje promjene, sekundarna prevencija s druge strane rano otkrivanje promjena u ranoj fazi, to je onaj papa bris redovan ginekološki pregled gdje se promjene u najranijem stadiju otkrivaju, kazao je dr.med.sci. Enis Hasanović, dikretor Zavoda za zaštitu žena i maternistva KS.

Zlatni standard u borbi protiv raka grlića maternice, osim redovnog ginekološkog pregleda, jeste vakcinacija protiv humanog papiloma virusa.

A najviše infekcija desi se u starosnoj dobi od 20 do  25 godina. Prema statistikama, rak grlića maternice je na četvrtom mjestu u svijetu po smrtnosti.

-Taj broj se kreće recimo između 70 i 130 je bio 2019, poslije je 80 novootkirvenih karcinoma na godišnjem nivou za KS, a broj smrtnih slučajeva je između 17 i 20 u zadnjih 7 ili 8 godina, to je odprilike u istim okvirima, a da se vratimo na to ako možemo to spriječiti I jedna smrt je previse i apsolutno nema potrebe da se desi ako je možemo spriječiti, kazao je Hasanović.

HPV vakcina razvija imunitet iznad 96 posto i deset godina nakon primanja. Federacija Bosne i Hercegovine počinje s imunizacijom protiv HPV-a kod djevojčica od 15 godina, ističe Goran Čerkez, zamjenik ministra zdravstva FBiH.

Dakle za siguran život ovo je najbolji izboor vakcina je provjerena, vakcina se dugi niz godina upotrebljava I recimo imam već neke zemje oput Australije koja za 2030 godinu smatraju da karcinom grlića maternice više neće postojati, dakle bit će iskorijenjen upravo zahvaljujući redovnoj vakcinaciji, navodi Čerkez.

U ranim fazama raka grlića maternice, simptomi su rijetki ili potpuno odsutni, i zbog toga je važno ići na redovne ginekološke preglede.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia