online slots game malaysia
Vijesti

Dnevnik TVSA/ Mjesta za parking u Sarajevu sve manje, a broj automobila se povećava

Problem nedostatka parking mjesta u Sarajevu aktuelan je već godinama. Broj registriranih automobila svake godine se povećava, dok adekvatnih mjesta za parking je sve manje. Pored toga, podzemne garaže na području Sarajeva su poprilično dotrajale i u lošem su stanju.

U Sarajevu je preko 150 hiljada registrovanih vozila, dok vozači na korištenje imaju više od 32 hiljade parking mjesta. Nedostatkom parking mjesta građani su prinuđeni parkirati svoje automobile na drugim površinama.

-Evidentno je da se parkirana vozila nalaze na nekim nedozvoljenim saobraćajnm površinama i tako ometaju kretanje pješaka i ostalih učesnika u saobraćaju. Povećana je gužva na parkiralištima u samom centru grada i to je pojava koja nam se reflektovala iz Evrope a Evropa je na određen način riješila. Rješenja bi trebali mi samo kopirati i kod nas primjeniti, objašnjava Mirzet Sarajlić, sudski vještak saobraćajne struke.

Problem predstavljaju i podzemne garaže za parkiranje koje su u lošim uslovima. Iz preduzeća RAD navode da će se u sklopu projekta investiranja revitalizacije podzemnih garaža na području Saraj polja i Dobrinje vršiti njihova obnova.

Na osnovu tih projekata ce se vrštiti rekonstrukcijaj tih garaža koje se nalaze na području općine Novi Grad tačnije u naseljima Saraj polje I Dobrinja. Ti projekti su finalizirani, čeka se odobravanje od strane nadležnog resornog ministarstva i žVlade kako bi se obezbjedila određena sredstva i krenuli u sanaciju upravo tih garaža, kazao je Mirza Ramić, potparol preduzeća RAD.

Cijene parkinga nisu se mijenjale od 2018. godine. Cijene naljepnica za parking razlikuju se u zavisnosti od zona na kojima se nalaze parkinzi u nadležnosti preduzeća RAD.

Stručnajci ističu kako bi se trebao više koristiti javni gradski prijevoz,  odnosno sve ostalo što odvodi do smanjenja gužve u gradskom jezgru.

Koliko je teško pronaći parking u Sarajevu,ali i kakva je naša saobraćajna kultura, govori podatak da je u prvih šest mjeseci prošle godine, uručeno preko 50 hiljada prekršajnih naloga vozačima koji nisu poštivali saobraćajne propise prilikom parkiranja, a vozilom “pauk” premješteno 722 nepropisno parkirana vozila

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia