online slots game malaysia
SarajevoVijesti

DNEVNIK TVSA/KS dobija novi Urbanistički plan

Konačno bi KS trebao da dobije novi Urbanistički plan (nakon što je prethodni prestao da važi još 2015.godine). Danas je predstavljen nacrt, koji bi nakon usvajanja na Skupštini trebao da bude dostupan javnosti i javnoj raspravi. Predstavljen je kao veoma ambiciozan kojim bi, između ostalog, trebalo da imamo tramvaj do Dobrinje, Rajlovca i Šipa.

Uloga urbanističkog plana jeste da bude instrument provedbe planiranog, prostorno definiranog i kontroliranog razvoja grada. Koliko će novi Urbanistički plan Sarajeva uspjeti u tome, dat će tek detaljniji uvid – kada „šrafure“ dobiju identitet.

-Usmjereni smo ka razvoju, usmjereni smo ka pozitivnim stvarima i mislimo da nam je jedan opšti front te pozitive neophodan danas, možda više nego ikad – poručio je Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

Plan nije isključivo dokument koji definiše urbanistički prostor s aspekta arhitektonskih činjenica spratnosti, koeficijenta izgrađenosti i slično, nego definiše i organizaciju prostora s krajnjim ciljem kvalitetnijeg života u KS, smatra premijer.

-Građani u ovom slučaju, Kanton Sarajevo u krugu od 15 minuta pješačke distance, mogu da sve svoje potrebe ostvare – sportskim, kulturnim, bilo kojim drugim, market , zdravstvena ustanova, da sve ima u jednom krugu od 15 minuta pješke – kazao je Niad Uk, premijer KS.

U izradi plana je, kaže Muharemović, učestvovala i razvojna agencija iz Ciriha koja radi na projektu Urbane transformacije Sarajeva. Za pripremu nacrta formiran je Savjet plana, na čelu sa profesoricom, Vlastom Jelenom Žuljić, koji su uradili nekoliko ekspertiza. Jedna od njih je odgovor na studiju o vjetrokoridorima.

-Vidite i svi da sve stoji od Marijin Dvora do Stupske petlje, mi smo uradili ekspertizu koju su uradili profesori koji su radili i studiju o vjetrokoridorima, tako da smo došli do nekih zaključaka i ti svi zaključci su implementirani u urbanistički plan – kazao je Faruk Muharemović, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS.

Na pitanje novinara da li će se ovim planom osigurati bar 9 metara kvadratnih zelene površine po stanovniku, što je minimalni standard održivih gradova u EU, kaže:

-Ja garantujem da imamo više od 9 kvadrata po glavi stanovnika i da imamo bolji standard po tom pitanju nego EU – dodaje Muharemović.

Nacrt će se naći pred zastupnicima na sjednici 26. februara, nakon čega slijedi 60 dana javne raprave, prije izrade prijedloga.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia