online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dnevnik TVSA/ Kada će BiH riješiti pravni status državne imovine bivše Jugoslavije?

Ukoliko Bosna i Hercegovina želi da napreduje na putu prema Evropskoj uniji, onda mora riješiti pravni status državne imovine bivše Jugoslavije – još jednom je bh. političare podsjetio visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristian Šmit: Parlament Bosne i Hercegovine mora konačno da usvoji Zakon o državnoj imovini. Da budem sasvim jasan. Ovdje se ne radi o poslovima iza kulisa kao što neki nastoje to da inputiraju. Radi se jednostavno o tome da političari konačno moraju da se pokrenu i rade svoj posao u okviru državnih institucija. Obećavam da ćemo raditi na održivom i sa zakonskog stanovišta prihvatljivom rješenju.

Bosna i Hercegovina je jedina bivša jugoslovenska republika koja nije riješila pitanje državne imovine. Bivši član Komisije za državnu imovinu Muharem Cero smatra da će visoki predstavnik nametnuti Zakon o državnoj imovini, odnosno da ovaj zakon neće biti usvojen u državnom parlamentu. 

OFF: Odlukom bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, imovina je od 2005. pod zabranom raspolaganja. Zastupnik u ZD PS BiH Šemsudin Mehmedović je siguran da će sada Kristijan Šmit nametnuti Zakon o državnoj imovini koji će biti protiv interesa Bosne i Hercegovine: Očekujemo njegovo nametanje odluke o državnoj imovini kojom bi se išlo na ruku upravo antibosanskim politikama, prije svega Republici Srbiji koja je najavila takvo što. Evo javno pozivam visokog predstavnika neka objavi stenograme razgovora sa Aleksandrom Vučićem koje je imao prije neki dan u Srbiji i naravno i sa Milanovićem i sa Plenkovićem kada je u pitanju njihov odnos prema BiH.

Vlast u RS-u ne odustaje od pokušaja prepisivanja državne imovine na ovaj entitet.Ustavni sud BiH je prošlog mjeseca stavio van snage Zakon o nepokretnoj imoviniRepublike srpske. Sud je u odluci naglasio da je riječ o nadležnosti Bosne i Hercegovine, a ne entiteta.

Kada je riječ o  vojnoj  imovini nekadašnje SFRJ koja se nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine, smatra se da će i tu biti problema kada istražni organi utvrde da je imovina bjesomučno pražnjena kriminalno

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia