online slots game malaysia
Vijesti

Dnevnik TVSA/ “Jahači nade”- udruženje koje sprovodi niz osmišljenih i stručno dizajniranih vježbi sa konjima

Udruženje „Jahači nade“ sprovodi niz osmišljenih i stručno dizajniranih vježbi sa konjima za djecu kojima su potrebne, kako bi se podstaknulo njihovo mentalno, jezičko i socijalno razvijanje. Pored toga što djeca uživaju u jahanju, ono poboljšava ravnotežu, koordinaciju, motoriku, reflekse, cirkulaciju i korištenje osjetila. Iz Udruženja pozivaju da im se pridruže pojedinci i organizacije sa donacijama kako bi mogli nastaviti sa svojom humanom misijom i radom.

Hipoterapija je veoma efikasna terapija čime pozitivno utječe na djecu, jer se radi na otvorenom prostoru i sa konjima.

Što se tiče psiholoških funkcija koje poboljšava sama hipoterapija kao i terapijsko jahanje one su mnogobrojne. Od povećanaj samopouzdanja samopoštovanja, poboljšanja komunikacije, zatim poboljšanja senzora integeracije, psihomotorike“, kaže Senad Džirić, psiholog i fizioterapeut.

Kada dijete sjedne na konja, time dolazi do simulacije hoda, čime su brži i efikasniji rezultati kod djece koja imaju problema sa hodom. Konj je sam od sebe smirena životinja. Sama interakcija sa konjem ima pozitivan efekat kod djece i odraslih osoba.


Nije znači u zdravstvenim ustanovama, nego se radi u prirodi u nekom priropdnom ambijentu gdje samim tim brže i bolje se može doći do efekta opuštanja djetetaMogu primjetiti da se dosta poboljšalo raspoloženje djece i da je strah nestao. Imala sam situaciju gdje se dijete bojalo i cuke i nakon samo jedne terapije, hipoterapije dijete silazi sa konja i doziva cuku sam“, rekla je Jelena Bralović, magistar fizioterapije i radne terapije.

3 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia