online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Dnevnik TVSA/ Izbori u BiH ocijenjeni kao neregularni, zabilježeno 1200 nepravilnosti

Opšti izbori u našoj zemlji ocijenjeni su kao djelomično neregularni, zaključak je Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ . Danas predstavljeni finalni izvještaj potvrđuje da je uočeno više od 1200 nepravilnosti. Najviše kršenje izbornog zakona bilo je u izboru za predsjednika I potpredsjednika RS, gdje se, kako tvrde iz Koalicije, po prvi put desilo da je dokazana izborna krađa uticala na ishod jedne izborne utrke. Najavljuju da će“pod lupom”biti I prijevremeni izbori za  načelnike i gradonačelnike 05 februara.

I pored napretka u realizaciji samog izbornog procesa, povjerenje javnosti nikad nije bilo niže, kao i izlaznost, tvrde iz Koalicije “Pod lupom”.  Pritisak na birače, zloupotrebe javnih resursa u predizborno vrijeme, te brojna neslaganja izbornih rezultata, narušili su integritet izbornog procesa. Naročito ističu da je predizborna kampanja bila nepoštena i da se pritiscima uticalo na slobodnu volju građana.

Ni četiri mjeseca poslije javnost nije dostupan izvještaj glavnog centra za brojanje glasova. Manipulacije izbornim procesom, koje su mogle imati direktan uticaj na izborni rezultat, dešavale su se  na 6% posmatranih biračkih mjesta. Najveće nepravilnosti uočene su za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike srpske i to na 105 biračkih mjesta u Doboju, Prijedoru i Zvorniku. Nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona BiH ostali su bez pravovremene institucionalne reakcije i adekvatnih sankcija.

U proteklih 10 godina pokrenuto je 140 procesa zbog izbornih prevara. Većina je imala epilog – da se proces obustavlja ili tek simbolične novčane kazne. Iz Koalicije najavljuju da će posmatrati  prijevremene izbore za načelnike i gradonačelnike, te pozivaju građane da prijave sve oučene nepravilnosti

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia