online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dnevnik TVSA: Do kada će građani imati struju iz postrojenja starih 50 godina

Struje ćemo zasad imati no pitanje je dokada iz domaćih izvora I po kojoj cijeni jedna su od pitanja o kojima će se govoriti na trećem savjetovanju BH kordincionog odbora CIGRE o elektrodstribucije. Na savjetovanju koje će se odražti od 16. do 18. oktobra u Mostaru govoriće se I o globalnim temama iz oblasti elekrtodistribucije.

 Zahvaljujući činjenici da su objekti za proizvodnju struje izgrađeni u prijeratnom periodu, struje za domaće potrebe će biti, ističu eksperti. No situacija, kažu, nije  ružičasta, jer se najveći dio struje proizvodi u termoelektranama čija su postrojenja stara 40 do 50 godina.

Predsjednik KO “”CIGRE” Edhem Bičakčić kazao je kako eksplatacioni vijek termoelektrana bez obzira na rekonstrukcije je pri kraju i pitanje je kada će biti skinuti sa mreže.

Ubrzati investicijski ciklus gradnje novih objekata u oblasti proizvodnje energije na vjetar, sunce i vodu – jedino je rješenje, smatraju u Komitetu. Upravo na predstojećem savjetovanju u 61-om referatu struka i nauka daće preporuke za unapređenje elektrodistibutivnog sistema kod nas.

Struka će kao i na ranijim skupovima dati preporuke, no pitanje je koliko će to nova vlast uvažiti. Dosa s tim imaju loša iskustva, zbog čega zaostajemo u odnosu na zemlje regiona i preporuke energetske zajednice.

U Federaciji mora biti donesen zakon koji će omogućiti da potrošač bude i proizvođač struje, ističe Bičakčić. U RS-u, kaže, trebalo bi donijeti provedbeni akt, kako bi zakon koji to omogućava – zaživio.

Nova federalna vlast trebala bi da se odredi hoće li biti nastavljena gradnja termobloka 7 s kineskom opremom, ako i hidroelektrane Vranduk, smatraju članovi CIGRA-e.   

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia