online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dnevnik TVSA/ Da li će politika riješiti povećanje cijena potrošačke korpe?

Dok politika uzima medijski prostor, političari predstavljaju svoje postizborne kombinatorike, građani koji su im dali glas – sastavljaju kraj s krajem, cijene nekontrolirano rastu. Plate kontrolirano – uglavnom na istom nivou.  Ko preživi, pričat će- reklo bi se, ali je krajnje vrijeme da vlast preuzme kontrolu.

Za uobičajenu dnevnu kupovinu, umjesto 20 KM, sada u novčaniku morate imati i dvostruko više novca i tako 30 dana, bez režija, higijene, odjeće, obuće, prevoza.

Da je za većinu došlo vrijeme preživljavanja govori i statistika. Sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu je gotovo 3.000 KM, prosječna plaća nepunih 1.200, a penzija 473 KM. Potrošačka korpa, u odnosu na 2021.godinu skuplja je za 800, a u odnosu na 2020. više od 1.100 KM. Plaća, prosječna, veća za 189 odnosno 138 KM.

Da svako ima svoju statistiku govori izjava federalnog premijera Novalića: “Naša statistika mjeri potrošačku korpu u skladu sa meki propisima kao što to rade Srbija i Hrvatska, samo da kažem da ova sindikalna ne može biti orijentir niti mjera.”

Čija god je statistika, svi anketirani građani na svojoj koži osjete poskupljenja i inflaciju.

Pitanje je i šta Sindikat radi u ovom trenutku, ili, bolje rečeno, koji sindikat, s obzirom na njegovu podijeljenost. I Mevludin Bektić i Selvedin Šatorović predstavljaju se kao predsjednici od 2018, kada je održan vanredni kongres.

Ovaj nacrt zakona dočekat će daljnju proceduru u novom sazivu Federalnog parlamenta. Kako god, o njemu će odlučivati – politika.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia