online slots game malaysia
Vijesti

Dnevnik TVSA/ Da li će BiH početi uvoziti gas iz Azerbejdžana?

Skoro osam mjeseci traje agresija Rusije na Ukrajinu. Vladimir Putin koristi gas kao oružje kojim ucjenjuje ostatak Evrope. Građani naše zemlje su također osjetili poremećaje na svjetskom tržištu jer je značajno uvećana cijena gasa. Računi za grijanje su uvećani za sto posto. Poskupili su i ostali energenti kao i osnovne životne namirnice. Mnogi priliku za spas od ruskih ucjena vide u južnom gasnom koridoru i uvozu gasa iz Azerbejdžana.    

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da je iz te zemlje prošle godine u Evropu izvezeno 8,2 milijarde kubnih metara gasa što je porast od 40 posto u odnosu na godinu ranije. Sada je za Evropu planirana još veća količina gasa.

ILHAM ALIJEV, PREDSJEDNIK AZERBEJDŽANA

“Ove godine povećat ćemo izvoz na više od 22 milijarde kubnih metara i 11,5 milijardi će otići evropskim potrošačima. Ovog jula potpisali smo memorandum o razumijevanju sa Evropskom komisijom i to je važan dokument na osnovu kojeg planiramo da do 2027. godine udvostručimo naše isporuke prirodnog gasa Evropi” kazai je predsjednik Azerbejdžana-

U Bugarskoj je 1. oktobra pušten u rad gasni interkonektor dužine 182 kilometra kojim će gas iz Azerbejdžana provoditi do Grčke, te će na ovaj način region jugoistočne Evrope dobiti alternativu snabdijevanja ruskim gasom.  

EDHEM BIČAKČIĆ, PREDSJEDNIK BH KOMITETA MEĐUNARODNOG VIJEĆA ZA VELIKE ELEKTRIČNE SISTEME – 29 sek

Edhem Bičakćić, predsjednik BH komiteta međunarodng vijeća za električne sisteme, objašnjava: Stvorene su tehničke mogućnosti, povezani su gasovodi iz Grčke i Bugarske što znači da postoji tehnička mogućnost pristupa gasu iz Azerbejdžana. Bilo bi interesantno provjeriti kako mi možemo biti korisnici gasa iz Azerbejdžana. Zato je potrebno napraviti neke ugovore i kako odnose se ti ugovori u odnosu na postojeće ugovore sa Gazpromom. Ako imate konkurenciju, očekivati je da će biti bolje.

Na osnovu sporazuma o saradnji u oblasti energetike koji su potpisali sa Azerbejdžanom, Srbija će od sljedeće godine koristiti i gas iz Azerbejdžana. S druge strane, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević ističe da je gasna mreža Bosne i Hercegovine izuzetno mala i da je to limitirajući faktor.

“Glavna priča je to da svi žele nešto da pričaju o gasu a onda kada nešto nije moguće, nešto se ne može realizovati onda to ostave nekom drugom. Ta priča o nabavci gasa sa svih nekih bjelosvjetskih strana, ona je moguća. Mi imamo jedan ulaz u BiH. Mi gas možemo nabaviti samo u Zvorniku dolaskom iz Srbije. Može doći iz Švicarske, može doći iz Azerbejdžana, ali mora tu da uđe” kazala je Hadžialjević

OFF: Hadžialjević ističe da trenutno ima dovoljno gasa, te ne očekuje nikakve promjene u toku zime. Smatra da građani neopravdano strahuju od nestašice ovog energenta.

Dok ostatak Evrope razmišlja na koji način prekinuti zavisnost od ruskoga gasa kojim Vladimir Putin ucjenjuje skoro cijeli stari kontinetnt, u Bosni i Hercegovini još Gazprom vide kao jedinog partnera. Valjda zato što nam nisu toliko poskupili gas kao što su Evropskoj uniji.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia