online slots game malaysia
SarajevoVijesti

DNEVNIK TVSA/Bježanje od odgovornosti nakon jučerašnjeg obrušavanja fasade

Prilikom jučerašnjeg obrušavanja fasade, na jednom objektu u ulici Ferhadija, teške tjelesne povrede zadobila je 72-godišnja žena. Obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Za održavanje fasada zaduženi su upravitelji. Pred našu kameru nisu htjeli stati. Od odgovornosti svi peru ruke, a struka najavljuje da bi situacija mogla biti još gora.

-Fasade u Sarajevu stare su i po nekoliko vijekova. Stari, ali i centralni dio grada potpuno se raspada, kaže Faruk Kapidžić, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Potpuno je devastiran, a razlog tome je što stare zgrade nisu obnavljane niti održavane. Uz to, prirodne nepogodne također utiču na rovitost objekata.

-Prije dva dana je bio vrlo jak, ali vrlo kratak zemljotres.  Ujutro, ako ste upratili, trajao je nešto manje od 4 sekunde. Naravno da je protreslo zgrade i da su te fasade koje su ruinirane i u raspadanju, da su se još više rasklimale. Treba im manji povjetarac i da taj komad fasade otpadne – poručuje Faruk Kapidžić.

Zbog stanja u kakvom se stari objekti u gradu nalaze, Kapidžić ističe da će se ovakve situacije dešavati, jer kako vrijeme prolazi biće sve gore. Takošer i jer se u tom smislu ništa ne poduzima. Od odgovornosti svi peru ruke. Po zakonu opštine ne mogu finansirati, ali dijelom mogu sufinansirati sanaciju fasada.

-Ono što mogu reći jeste da opština nema neposrednu nadležnost, to je važno reći. Zakon je takav. Uglavnom su u pitanju upravitelji zgrada. Dakle, svaka zgrada ima svog upravitelja koji ima zakonsku obavezu da se brine o zaštiti i na neki način uključuje zajedno sa stanarima na sanaciji fasada. Opština Centar svake godine ima javni poziv što za individualna domaćinstva, što za prostore javnog stanovanja – istakao je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

Kontaktirali smo danas i Sarajevo stan. Rekli su nam da će se o svemu očitovati tek kada istraga u predmetnom slučaju bude završena.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia