online slots game malaysia
SarajevoVijesti

DNEVNIK TVSA/BiH bi u narednih 3-6 mjeseci mogla dobiti Amber alert

Bosna i Hercegovina bi u narednih tri do šest mjeseci mogla dobiti Amber alert, potvrdili su nam u Federalnom ministarsvu unutrašnjih poslova. Riječ je o naprednom sistemu alarmiranja javnosti o potrazi za nestalom osobom, koji se širi pomoću svih raspoloživih medija – interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima. Ipak, zbog politike vjerovatno je da ćemo imati dva entitetska sistema koji će biti uvezana.

U narednoj sedmici predstavnici Federalne uprave policije i Brčko distrikta, te Centra za sigurni internet imat će prvi radni sastanak kako bi se dogovorili koraci za upsotavljanje Ambet alerta. Na sastanak su pozvani i predstavnici Ministarsva unutrašnjih poslova iz RS. Projekat podržava Američka ambasada u BIH.

-Mi ćemo vjerovatno u skorijoj budućnosti na teritoriji Federacije uspostaviti taj sistem – kazao nam je Saša Petrović, inspektor Federalne uprave policije.

Sistem će funkcionisati najvjerovatnije na teritoriji Federacije, ali će biti operativan na čitavoj teritoriji BIH. MUP RS koliko vidim planira neki svoj sitem, Brčko distrikt svoj, ali bitno je da funcioniše. Neće biti problem Telekomi pružaju uslugu na cijeloj teritoriji BiH – poručio je Petrović.

-Mi posjedujemo kompletnu infrastrukturu, treba je samo procedurama uvezati na koji način će to funkcionisati. Kada spominjemo našu državu i sisteme kakve ćemo imati, u Americi imaju pedeset država, a uvezani su u jedan sistem – istakla je Amela Efendić, direktorica centra za sigurni internet.

A prvi čovjek MUP-a RS-a bio je kategoričan da će entitet imati svoj sistem uzbunjivanja.

-Mi ćemo uspostaviti sitem u Republici srpskoj uskoro – kazao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS-a.

Kao po pravilu, u regionu se o sistemu počelo govoriti nakon tragedije odnosno nestanka Danke Ilić u borskom naselju Banjsko Polje u Srbiji. Prvi put je aktiviran i sistem “Pronađi me”, po ugledu na “Amber alert”. Inspektor FUP-a Saša Petrović tvrdi da je bilo ovog sistema moglo je biti spašeno i zaštićeno više djece u Bosni I Hercegovini.

-Odjel za potrage određuje na kojima će se dobiti SMS poruka od društvenih mreža, TV-stanica, radiostanice na autoputevima, baneri. U skorije vrijeme bio je slučaj gdje smo mogli bolje i brže. Riješili smo ga, ali sa kašnjenjem od od jednog dana – poručio je Saša Petrović, inspektor Federalne uprave policije.

-Ako budete pitali nas, Amber ćemo imati. Nećemo odustati od toga da imamo sistem. Prepoznajemo nadležnosti. Kod nas je nažalost bez obzira da li se radi o sigurnosti ili o bilo čemu drugom što može imati političku konotaciju, kod nas je sve politika – istakla je Amela Efendić, direktorica centra za sigurni internet.

Uz podršku američke Vlade, predstavnici Centra za sigurni internet prvi su organizovali studijsku posjetu SAD-u na koju su putovali s predstavnicima svih krovnih policijskih institucija u BiH. Tek godinu dana kasnije ova priča je ponovno aktualizirana. Ukoliko se sistem upostavi građani Bosne i Hercegovine bi i preko društvenih mreža dobijali informacije o nestalim osobama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia