online slots game malaysia
SarajevoVijesti

DNEVNIK TVSA/Adaptivno upravljanje saobraćajem

Kanton Sarajevo bi trebalo da 2025. godine dobije adaptivno upravljanje saobraćajem. Već je krenula prva faza u kojoj se utvrđuje  broj vozila na raskrsnicama glavne gradske saobraćajnice, kako bi se dobili, relevantni podaci koji će se koristiti za projektovanje i izradu signalnih planova za sve raskrsnice, njih ukupno 163. Ovim bi se trebali riješiti gorući problemi,  povećanje sigurnosti, te smanjenje gužvi i zagađenja.

Većina svjetskih metropola ima adaptivno upravanje saobraćajem. Svom semafornom signalizacijom i protokom saobraćaja upravlja se iz saobraćajnih centara koji mogu automatski i poluautomatski ubrzavati tok saobraćaja. Rezultat toga jeste da se protok saobraćaja ubrzao za 30% na istim saobraćajnicama. To ne znači da se brzina povećala 30%, nego protok saobraćaja.

-Svi smo mi svjesni da se u Sarajevu jako puno gubi vremena čekajući na semaforima, da nekada semafor kratko traje, neko će reći da dugo traje. Sada će semafori raditi na bazi videokamere koje će biti na svim raskrsnicama, detektovat će koliko ima vozila, koliko im treba za protok i neće uvijek biti fiksno, pa neće trajati zeleni val na nekom semaforu kao što traje danas, nego će onoliko koliko treba vozila da prođu – kazao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS .

-Ono što je prednost tog adativnog upravljanja, vi kada ste sami na cesti u kasnim noćnim satima ukoliko vi idete glavnim tokom taj, semafor, on će automatski paliti zeleno svjetlo i propuštati vas bez potrebe zaustavljanja ukoliko nemamo na sporednim krakovima vozilo, dakle to su te prednosti s aspekta i zagađenja i potrošnje goriva i svih ostalih parametara – istakao je Adnan Tatarević iz Instituta za saobraćaj.

Benefite koje će građani dobiti adaptivnim upravljanjem saobraćajem je i sigurnost.

-Sasvim sigurno eliminiše se jedan opšti uslov za nastanak većeg broja saobraćajnih nezgoda i u tom smislu to doprinosi i sigurnosti u saobraćaju. Mi trenutno na našim cestama imamo neku vrstu zamjene, zato u vrijeme špice kada imamo naše saobraćajce prisutne na raskrsnicama u KS, taj novi sistem će eliminisati tu potrebu, pa ćemo mi imati više policajaca na raspolaganju za druge neke poslove osim toga – poručio je Admir Katica, ministar MUP-a KS.

-Mi ćemo sve raskrsnice imati pokrivene videonadzorom koje će detektovati i saobraćajne nesreće i nesavjesnu vožnju i nepravilno preticanje, imat ćemo mogućnost da vidimo koji broj pješaka prelazi neke raskrsnice, pa na bazi toga raditi posebne projekte sigurnosti za neke raskrsnice – dodao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS.

Ako sve bude išlo po planu, naredne godine Sarajevo bi trebalo dobiti funkcionalan sistem adaptivnog upravljanja saobraćajem, kojim će se rukovoditi iz centra, čije bi sjedište trebalo biti u Kulturno-sportskom centru Skenderija.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia