online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dnevnik TVSA: „1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – izazovi i perspektive“

„1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – izazovi i perspektive“ naziv je naučne konferencije koju je okupila je ugledna imena akademske i šire društvene zajednice. Poručeno je, pored ostalog, kako danas jedino pod okriljem NATO-a i EU možemo izgraditi modernu, ekonomsku, demokratsku, socijalnu i pravnu državu.

Trideset dvije godine od historijskog datuma kada je RBiH izborila državnu nezavisnost i nakon toga stekla međunarodno priznanje, desetak dana nas dijeli od mogućeg početka pregovora za članstvo u EU. Proces evropskih integracija pokretačka je snaga za nacionalne i ustavne reforme posebno reformu bh. ustava, kaže prof Lada Sadiković.

Jedan od dokumenata-partner našoj zemlji na evropskom putu, koji je poptuno izbačen iz pregovora posljednjih deset godina je Rezolucija Skupštine Vijeća Evrope iz 2006., ističu iz VKBI.

Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH, Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive, glasilo je referendumsko pitanje. Od 64 posto građana koji su izašli na referendum,  99,44 posto pozitivno je odgovorilo. Referendum je proveden pod međunrodnom kontrolom, podsjetio je akademik Mirko Pejanović.

Naučnu konferenciju ‘1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – izazovi i perspektive’ organizirali su Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne stidije UNSA i Pravni fakuktet Univerziteta u Zenici, ajihov partner je Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia