online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Dječiji sajam: Na otvaranju rekordan broj posjetilaca i dobrovoljnih darivalaca krvi

Danas je počeo osmi po redu, Dječiji sajam u Sarajevu. Ove godine zabilježen je rekordan broj posjetilaca.

Sajmu je prisustvovao dogradonačelnik Grada Sarajeva, Semir Avdić. Kazao je da je Sajam prilika da djeca i roditelji provedu zajedno kvalitetno i zabavno vrijeme.

Sajam je prilika da se druže, uživaju i obiđu brojne štandove. Siguran se da će svako od njih naći nešto za sebe“ – istakao je dogradonačelnik Grada Sarajeva, Samir Avdić, nakon otvaranja.

Amra Silajdžić-Džeko je ovogodišnja ambasadorica, te je upravo ona danas otvorila Sajam.

Posebno mi je drago što sam ambasadorica Dječijeg sajma pod sloganom “Imam pravo jesti zdravo!” jer svakodnevno promoviram i pokušavam u svom domu živjeti na taj način zajedno sa svojom djecom. Dječiji sajam iz godine u godinu radi na podizanju svijesti roditelja i djece o važnim temama koje odrastanje mogu učiniti boljim i srcem sam uz kompletnu ovu ekipu. Usvajanje zdravih prehrambenih navika od najmlađe dobi je svakodnevni savremeni izazov svih nas. Pozivam sve roditelje da s djecom dođu na Skenderiju tokom vikenda, posjete Dječiji sajam, a sutra i OREA Art Market  koji okuplja 53 izlagača, na kojem mogu naći nešto unikatno za sebe ili svoje najdraže, a kupovinom podržati Udruženje  Srce za djecu za djecu oboljelu od karcinoma i Roditeljsku kuću.“ -istakla je Amra Silajdžić-Džeko, koja je danas bila trinaesta donorka krvi na štandu Zavoda za transfuziologiju FBIH.

Direktorica sajma, Maja Graholski, izrazila je zadovoljstvo zbog izuzetne posjećenosti s više hiljada djece i roditelja koji posjećuju štandove ili uživaju u bogatim programskim sadržajima na centralnoj bini.

„Atmosfera je sjajna i ogroman je interes djece za brojne aktivnosti koje smo im pripremili sa svojim partnerima. Ovo je centralno  mjesto sreće i osmijeha djece  i sigurna sam da će tako ostati oba dana vikenda. Impresivno je da je jedan medicinski tim Zavoda za transfuziologiju FBiH za nešto više od dva sata evidentirao oko 20 dobrovoljnih darivatelja krvi, a na štandu je i dalje red zainteresiranih roditelja, majki sa bebama i većom djecom, očeva, nana, baka i deda  koji tokom današnjeg dana mogu donirati krv.  Veliki je interes i za štand Pomozi.ba na kojem se prikuplja novac za djecu Gaze, tako da roditelji osim opredjeljenja za sreću svoje djece odlučuju danas pomoći i drugima“- istaknula je Maja Graholski, direktorica Dječijeg sajma.

Interes roditelja za pravilnu ishranu pokazuje posječenost nutricionističkog savjetovališta za djecu i roditelje koje se realizira uz saradnji s Multidisciplinarnim centrom zdravih navika i bolničkom nutricionisticom Nevenom Pandžom. U okviru projekta “Imam pravo jesti zdravo” organizirane su i radionice o balansiranoj prehrani s odgajateljicama iz JU “Djeca Sarajeva” i Udruženjem za primijenjeni nutricionizam, a na štandu dm-a djeca djeca prave zdrave kuglice s poznatim kuharskim influenserom Hajrudinom Šišićem, poznatijem kao Harry Cooper, a Goethe institut u saradnji sa Danni’s Little Kitchen. Koliko veliki interes vlada za radionicama o pravilnoj prehrani najbolje govori činjenica da je u samo nekoliko sati nakon otvaranja, potrošen sav materijala predviđen za oba dana. Unatoč tome, zahvaljujući brzoj reakciji organizatora i partnera nije bilo prekida edukativnih radionica o prehrani koje se odvijaju pod sloganom „Imam pravo jesti Zdravo“.

Osim o preharni djeca uće i o važnosti higijene zuba od dr. dent. med. Lejle Reizbegović ali i o pružanju prve pomoći u organizaciji Crvenog križa/krsta.

Dječiji sajam ne može proći bez slatkiša, a La Bomba je do 15 sati ispekla više od 1600 palačinaka.

Kao i ranijih godina, veliki interes djece vlada za za fotografiranjem s policijskim službenicima, a ove godine na sajmu je Jedinica za saobraćaj, Policijska stanica Centar i Jedinica za podršku MUP-a Kantona Sarajevo, kao i Javna vatrogasna brigada KS sa vatrogasnim vozilom.

Organizator i u nedjelju obećava puno festivalske zabave uz nastupe djece brojnih vrtića, plesnih klubova, škole gitare i kulturno-umjetničkih društava te iznenađenja koja pripremaju izlagači, prijatelji i partneri sajma. 

Ulaz na sajam je slobodan.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia