online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Direktor Uzunović: BiH ima lijek koji pomaže u liječenju COVID-a

– Vijest da Bosna i Hercegovina ima vlastiti lijek koji pomaže u liječenju oboljelih od COVID-a odjeknula je u regionu. Riječ je o lijeku Enkorten farmaceutske firme Bosnalijek. Klinička studija provedena je u periodu od aprila do septembra 2020. godine na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banja Luci, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kliničkoj bolnici Zenica i Bolnici Travnik. 

U intervju za Anadolu Agency generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović potvrdio je da je kliničko ispitivanje pokazalo kako je Enkorten efikasan i siguran za primjenu kod srednje teške kliničke slike COVID-19 infekcije u bolničkim uslovima, te da značajno pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata. Istraživanje je, otkriva, pokazalo i veoma dobru podnošljivost lijeka.  

“Evidentno je da smo na dnu u Evropi kada je riječ o odgovoru na koronavirus. Nedovoljno brzo se odgovara na izazov vakcine i njene nabavke dok svi već uveliko započinju proces vakcinancije, kod nas taj proces je još uvijek neizvjestan, tako da se zaista nadam da će i ovaj lijek doprinijeti smanjivanju smrtnosti, koja je nažalost kod nas previsoka. Klinička studija je okončana i izuzetno smo zadovoljni rezultatima čiji su pokazatelji zaista ohrabrujući. Važno je  naglasiti da se ovdje ne radi o lijeku za COVID-19, već o tome da rezultati ukazuju da Enkorten može značajno pomoći u tretmanu onih pacijenata kod kojih COVID-19 izaziva tzv. citokinsku oluju, a to su upravo ovi srednje teški slučajevi koji najčešće završe u bolnici i kod kojih citokinska oluja vodi u još teže stanje, a nerijetko i smrt. Nakon što je svijet poharala pandemija SARS-CoV-2 virusa uzrokujući COVID-19, ubrzo se ustanovilo da bi pojačani odgovor našeg imunog sistema na infekciju koronavirusom, tzv. citokinska oluja, mogla imati veliki uticaj na ishod same bolesti. Enkorten upravo djeluje na suprimiranje citokinske oluje koja se najčešće dešava u periodu od sedmog dana pojave prvih simptoma i na taj način ostvaruje terapijski učinak”, rekao je Uzunović.  

Lijek Enkorten, kako je pojasnio, registrovan je u BiH za liječenje multiple skleroze, a s obzirom da se radi o imunomodulatoru, ističe da je već od ranije  potvrđena i odobrena njegova uloga u modifikaciji produkcije citokina, kao jednog od načina modulacije imunog odgovora. To je, otkriva, i bila osnova za početak kliničkog ispitivanja kod pacijenata sa COVID-19 infekcijom.   

“Nadamo se da će lijek pomoći što većem broju oboljelih od infekcije COVID-19 i zaista sam ponosan da smo mi, kao domaća kompanija, uspjeli da ponudimo neki odgovor u ovoj teškoj situaciji”, kazao je direktor Bosnalijeka. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia